Szarlotka na lanym cieście

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

72

171 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1880 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

25 dekagramów

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

4 sztuki

2 łyżeczki

masa jabłkowa:

1 kilogram

0.5 szklanki

2 łyżki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto: Wszystkie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.

Krok 2

Kasię z mlekiem i cukrem podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników.

Krok 3

Ostudzić.

Krok 4

Dodać jajka i ubijać mikserem na jednolitą i puszystą masę.

Krok 5

Dodawać po trochu mąkę, cały czas ucierając.

Krok 6

3/4 ciasta przelać do posmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką formy.

Krok 7

Piec 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Krok 8

Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać, pokroić i stale mieszając, rozgotować na małym ogniu (uważać, żeby się nie przypaliły).

Krok 9

Gdy masa będzie gładka, dodać cukier, bułkę tartą, rodzynki i cynamon.

Krok 10

Na lekko zrumienione ciasto nałożyć masę jabłkową, a na nią wylać pozostałą 1/4 część ciasta.

Krok 11

Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 min. Po wystygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.

3

Opinie o przepisie

  • Tysia84

    Tysia84, 24.01.2017

    pyszna mi wyszła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Kowalska

    Magda Kowalska, 29.11.2015

    Niedobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Lubrant

    Daria Lubrant, 08.11.2015

    super proporcje ciasta zachowane

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka na lanym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka na lanym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka na lanym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka na lanym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka na lanym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka na lanym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka na lanym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka na lanym cieścieSzarlotka na lanym cieście

Przygotuj popularny wypiek w nowej odsłonie, korzystając z naszego przepisu na szarlotkę na lanym cieście. Sposób jej przyrządzenia jest znacznie prostszy i mniej czasochłonny niż w przypadku klasycznej wersji wypieku – zamiast zagniatać kruchy placek, wystarczy zmiksować wszystkie składniki ciasta. Produkty, których będziesz potrzebować to: kostka do pieczenia, jajka, cukier oraz mleko. Ciasto składa się także z trzech różnych rodzajów mąki: krupczatki, ziemniaczanej i wrocławskiej – taka mieszanka nada mu odpowiednią konsystencję. Rozpuszczoną z cukrem i mlekiem kostkę do pieczenia utrzyj z jajkami, po czym stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Część ciasta wlej do prostokątnej blaszki i piecz przez sugerowany w przepisie czas. Aby przygotować masę jabłkową, obrane i pokrojone na kawałki owoce upraż na patelni, najlepiej na małym ogniu. Następnie dodaj cukier, rodzynki oraz bułkę tartą. Smak nadzienia wzbogać szczyptą cynamonu oraz zmiażdżonymi w moździerzu goździkami. Gotową masę rozsmaruj na podpieczonym placku, na wierzch wylej resztę ciasta i całość ponownie zapiecz. Gdy szarlotka wystygnie, oprósz ją równomierną warstwą cukru pudru. Życzymy udanych wypieków.