Szarlotka na lanym cieście

- Krok 1Przygotować ciasto: Wszystkie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
- Krok 2Kasię z mlekiem i cukrem podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników.
- Krok 3Ostudzić.
- Krok 4Dodać jajka i ubijać mikserem na jednolitą i puszystą masę.
- Krok 5Dodawać po trochu mąkę, cały czas ucierając.
- Krok 63/4 ciasta przelać do posmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką formy.
- Krok 7Piec 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
- Krok 8Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać, pokroić i stale mieszając, rozgotować na małym ogniu (uważać, żeby się nie przypaliły).
- Krok 9Gdy masa będzie gładka, dodać cukier, bułkę tartą, rodzynki i cynamon.
- Krok 10Na lekko zrumienione ciasto nałożyć masę jabłkową, a na nią wylać pozostałą 1/4 część ciasta.
- Krok 11Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 min. Po wystygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.

Przygotuj popularny wypiek w nowej odsłonie, korzystając z naszego przepisu na szarlotkę na lanym cieście. Sposób jej przyrządzenia jest znacznie prostszy i mniej czasochłonny niż w przypadku klasycznej wersji wypieku – zamiast zagniatać kruchy placek, wystarczy zmiksować wszystkie składniki ciasta. Produkty, których będziesz potrzebować to: kostka do pieczenia, jajka, cukier oraz mleko. Ciasto składa się także z trzech różnych rodzajów mąki: krupczatki, ziemniaczanej i wrocławskiej – taka mieszanka nada mu odpowiednią konsystencję. Rozpuszczoną z cukrem i mlekiem kostkę do pieczenia utrzyj z jajkami, po czym stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Część ciasta wlej do prostokątnej blaszki i piecz przez sugerowany w przepisie czas. Aby przygotować masę jabłkową, obrane i pokrojone na kawałki owoce upraż na patelni, najlepiej na małym ogniu. Następnie dodaj cukier, rodzynki oraz bułkę tartą. Smak nadzienia wzbogać szczyptą cynamonu oraz zmiażdżonymi w moździerzu goździkami. Gotową masę rozsmaruj na podpieczonym placku, na wierzch wylej resztę ciasta i całość ponownie zapiecz. Gdy szarlotka wystygnie, oprósz ją równomierną warstwą cukru pudru. Życzymy udanych wypieków.