
Składniki
1.5 kilograma
30 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
ciasto właściwe:
400 gramów
250 gramów
170 gramów
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrać i drobno pokroić jabłka. Otrzeć na nie skórkę z cytryny i posypać cynamonem. W garnku roztopić masło. Wsypać jabłka. Dusić bez przykrycia aż jabłka zaczną się rozpadać. Wystudzić.

Krok 2
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (wywinąć papier także na boki). W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. W garnku rozpuścić masło i zalać nim zawartości miski. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać żółtko. Szybko zagnieść.

Krok 3
Połową ciasta wylepić tortownicę robiąc rant o wysokości ok. 1 cm. Tortownicę oraz pozostałą część ciasta wstawić do lodówki na godzinę.

Krok 4
Włączyć piekarnik na 180 C. Na ciasto w tortownicy wyłożyć wystudzone jabłka, wysypać pozostałą część ciasta. Piec 1 h. Przed pokrojeniem wystudzić.

- Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka
Szarlotka to ponadczasowy deser, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć kojarzy się z jesiennym jadłospisem, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku, a aromat korzennych przypraw, wydobywający się z piekarnika sprawia, że z niecierpliwością patrzy się na kuchenny zegar. Nie warto zwlekać – tym bardziej, że nasza prosta szarlotka w tortownicy zawsze się udaje i pasuje do najróżniejszych okazji. Ten przepis na szarlotkę nie starzeje się nigdy!
Dla kogo? Szarlotka to deser uniwersalny, który jest w stanie pogodzić przy stole smakoszy o najbardziej zróżnicowanych gustach kulinarnych. Szarlotka ponad podziałami! Wszystko za sprawą kwaskowatych jabłek, których smak zostaje przełamany cudownie pachnącym cynamonem. Przygotuj tortownicę – szarlotka w pysznym wydaniu czeka na skosztowanie.
Na jaką okazję? Trudno będzie znaleźć sytuację, do której szarlotka na kruchym cieście nie pasuje. Jest mile widziana na stołach na co dzień, ale też śmiało może wystąpić w roli deseru na hucznej imprezie, wykwintnym bankiecie czy przyjęciu weselnym. Sprawdzony przepis na szarlotkę to atut każdego szefa kuchni. Dzięki niemu zabłyśniesz!
Czy wiesz, że? Skąd się wzięła szarlotka? Przepis ma bardzo ciekawą historię. Swojskie ciasto z jabłkami swoją karierę rozpoczęło we Francji na początku XIX wieku. Za autora pierwszej receptury na szarlotkę uznaje się cukiernika Marie-Antoine'a Carême'a. Warto wiedzieć, że szarlotka cieszyła królewskie podniebienia.
Dla urozmaicenia: Przepisy na szarlotkę dają spore pole manewru, zwłaszcza jeśli chodzi o sposób podania deseru. Spróbujcie szarlotki na gorąco – koniecznie z dodatkiem lodów waniliowych. Fantastycznie smakuje również z waniliowym sosem. Chcesz, by smak ciasta był jeszcze bardziej zaskakujący? W przepisie na szarlotkę uwzględnij kardamon.































