Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

25

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

20 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekany czosnek wymieszać z drobno pokrojonym chili, pastą z tamaryndowca, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki i cukrem.

Krok 2

Smażyć na małym ogniu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Umyte i osuszone krewetki polać z każdej strony przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Krok 3

Drewniane patyczki moczyć wodzie około 20 minut, osuszyć a następnie nadziać na każdy po 4 krewetki.

Krok 4

Szaszłyki piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 6 minut, przewracając na drugą stronę. Na każdy patyczek nadziać kawałek limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Schab w chińskim sosie
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej