Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

20 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekany czosnek wymieszać z drobno pokrojonym chili, pastą z tamaryndowca, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki i cukrem.

Krok 2

Smażyć na małym ogniu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Umyte i osuszone krewetki polać z każdej strony przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Krok 3

Drewniane patyczki moczyć wodzie około 20 minut, osuszyć a następnie nadziać na każdy po 4 krewetki.

Krok 4

Szaszłyki piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 6 minut, przewracając na drugą stronę. Na każdy patyczek nadziać kawałek limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa krem z selera
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej