Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

20 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekany czosnek wymieszać z drobno pokrojonym chili, pastą z tamaryndowca, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki i cukrem.

Krok 2

Smażyć na małym ogniu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Umyte i osuszone krewetki polać z każdej strony przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Krok 3

Drewniane patyczki moczyć wodzie około 20 minut, osuszyć a następnie nadziać na każdy po 4 krewetki.

Krok 4

Szaszłyki piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 6 minut, przewracając na drugą stronę. Na każdy patyczek nadziać kawałek limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej