Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

20 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekany czosnek wymieszać z drobno pokrojonym chili, pastą z tamaryndowca, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki i cukrem.

Krok 2

Smażyć na małym ogniu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Umyte i osuszone krewetki polać z każdej strony przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Krok 3

Drewniane patyczki moczyć wodzie około 20 minut, osuszyć a następnie nadziać na każdy po 4 krewetki.

Krok 4

Szaszłyki piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 6 minut, przewracając na drugą stronę. Na każdy patyczek nadziać kawałek limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Baba ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej