Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

20 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekany czosnek wymieszać z drobno pokrojonym chili, pastą z tamaryndowca, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki i cukrem.

Krok 2

Smażyć na małym ogniu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Umyte i osuszone krewetki polać z każdej strony przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Krok 3

Drewniane patyczki moczyć wodzie około 20 minut, osuszyć a następnie nadziać na każdy po 4 krewetki.

Krok 4

Szaszłyki piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 6 minut, przewracając na drugą stronę. Na każdy patyczek nadziać kawałek limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z krewetek z chili i tamaryndowcem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka francuska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej