Szaszłyki z kurczaka i trawy cytrynowej
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
50 dekagramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łodygi trawy cytrynowej pokrój tak, aby było 8 patyczków.
Krok 2
Filety pokrój, marchew zetrzyj na tarce, chili, kolendrę, liście czosnku posiekaj. Dodaj białko, pieprz i sól. Dokładnie zmiksuj.
Krok 3
Gotową pastę wstaw na 15 minut do lodówki.
Krok 4
Pastę podziel na 8 części, oblep nią kawałki trawy cytrynowej formując szaszłyki.
Krok 5
Przy pomocy pędzelka posmaruj je olejem i piecz na grillu około 15 minut, co jakiś czas przewracając.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej