Szparagi z sosem i grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi z sosem i grzankami

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

150 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

200 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze szparagów odłam zdrewniałe końce i wyrzuć je. Pozostałe części wrzuć je do wrzątku i obgotuj kilka minut.

Krok 2

Pieczarki umyj, pokrój w ćwiartki, wymieszaj z sosem sojowym i obsmaż na odrobinie oliwy.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze startym na tarce o drobnych oczkach serem niebieskim, jogurtem naturalnym i pieprzem.

Krok 4

Na talerzyki przełóż szparagi i pieczarki, polej sosem i posyp grzankami Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z sosem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z sosem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z sosem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z sosem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z sosem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z sosem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z sosem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z sosem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej