
Składniki
8 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 szczypta
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obrać ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, włożyć na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Przygotować sos z 250 ml zimnej wody i 50 ml śmietany, zagotować, gotować na małym ogniu 8 minut. Szparagi wyłożyć, polać sosem, doprawić pieprzem kolorowym i ozdobić kolorową papryką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej