Szybkie ciasto kakaowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

94 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 szklanki

4 łyżki

4 sztuki

2 szklanki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 2

Odlać pół szklanki na polewę.

Krok 3

Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy.

Krok 4

Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.

Krok 5

Delikatnie wymieszać.

Krok 6

Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (tortownica o średnicy 24 cm) i piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut (maksymalnie do 70 minut).

Krok 7

Polać polewą czekoladową

1

Opinie o przepisie

  • Sławomir Orzełek

    Sławomir Orzełek , 18.01.2017

    Pyszne niech każdy spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie ciasto kakaoweSzybkie ciasto kakaowe

Gdy nagle nabierasz ochoty na coś słodkiego, warto mieć w zanadrzu przepis na proste, ekspresowe ciasto. Dobrym sposobem na szybki wypiek jest kakaowa przekąska, której instrukcję pieczenia znajdziesz poniżej. Jak ją przygotować? Nic prostszego. Wystarczy, że kostkę do pieczenia podgrzejesz w rondelku z mlekiem, kakao oraz cukrem i będziesz gotować całość do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie z zawartości garnka odlej pół szklanki – masy tej użyjesz do polania upieczonego ciasta. Resztę czekoladowego zaczynu przestudź, po czym zmiksuj z żółtkami i mąką pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodaj także przyprawę do piernika, dzięki której wypiek nabierze wyrazistego smaku i zapachu. Z białek ubij sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj ją z ciastem, używając w tym celu silikonowej szpatułki. Białka sprawią, że ciasto będzie puszystsze i delikatniejsze. Gotową masę przelej do wyłożonej papierem tortownicy i piecz przez sugerowany w przepisie czas. Przestudzone ciasto oblej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową. Miłego pieczenia.