Szybkie ciasto kakaowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 szklanki

4 łyżki

4 sztuki

2 szklanki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 2

Odlać pół szklanki na polewę.

Krok 3

Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy.

Krok 4

Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.

Krok 5

Delikatnie wymieszać.

Krok 6

Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (tortownica o średnicy 24 cm) i piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut (maksymalnie do 70 minut).

Krok 7

Polać polewą czekoladową

1

Opinie o przepisie

  • Sławomir Orzełek

    Sławomir Orzełek

    Pyszne niech każdy spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie ciasto kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie ciasto kakaoweSzybkie ciasto kakaowe

Gdy nagle nabierasz ochoty na coś słodkiego, warto mieć w zanadrzu przepis na proste, ekspresowe ciasto. Dobrym sposobem na szybki wypiek jest kakaowa przekąska, której instrukcję pieczenia znajdziesz poniżej. Jak ją przygotować? Nic prostszego. Wystarczy, że kostkę do pieczenia podgrzejesz w rondelku z mlekiem, kakao oraz cukrem i będziesz gotować całość do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie z zawartości garnka odlej pół szklanki – masy tej użyjesz do polania upieczonego ciasta. Resztę czekoladowego zaczynu przestudź, po czym zmiksuj z żółtkami i mąką pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodaj także przyprawę do piernika, dzięki której wypiek nabierze wyrazistego smaku i zapachu. Z białek ubij sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj ją z ciastem, używając w tym celu silikonowej szpatułki. Białka sprawią, że ciasto będzie puszystsze i delikatniejsze. Gotową masę przelej do wyłożonej papierem tortownicy i piecz przez sugerowany w przepisie czas. Przestudzone ciasto oblej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową. Miłego pieczenia.