
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
300 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
200 gramów
250 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karmelizujemy na gorącej dużej patelni lub woku tofu (lub kurczaka), oraz grzyby, odstawiamy na bok. Do tego samego naczynia wlewamy połowe mleka kokosowego, podgrzewamy, dodajemy sos rybny, cukier, curry i mieszamy. Dodajemy grzyby i fasolke, dusimy przez 5 min. Następnie dodajemy papryczki chili, sos z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej