Tarta czekoladowa z gruszkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1087

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

1.75 szklanki

1 opakowanie

4 sztuki

0.5 szklanki

4 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

nadzienie:

4 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

6 łyżek

5 łyżek

dodatkowo:

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto kruche ugniatamy ciasto, robimy kulę, owijamy w folię i wstawiamy na 30 min. do lodówki.

Krok 2

W tym czasie obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki i pozbywamy się ogryzka. W małym garnuszku rozpuszczamy Kasię z cukrem, cukrem waniliowym i gotujemy, aż otrzymamy konsystencję syropu.

Krok 3

Wtedy zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy rum mieszając. Nie może bulgotać za mocno, bo alkohol wyparuje :) - ok 2 minuty. Gruszki kroimy w plasterki i dodajemy do syropu, a po chwili zdejmujemy z ognia. Musimy mieszać bardzo ostrożnie by nie połamać gruszek.

Krok 4

Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formie do tarty i nakłuwamy wykałaczką otworki. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na około 5-10 minut.

Krok 5

Drugą część ciasta musimy rozwałkować jak do kruchych ciasteczek. Wycinamy foremkami do kruchych ciasteczek serduszka, gwiazdki, księżyce. Podpieczony lekko spód ciasta wyciągamy z piekarnika i wykładamy na niego gruszki w syropie.

Krok 6

Na to rozkładamy powycinane z drugiej części ciasta kształty (ciasteczka) tak, by przykryły nam całe gruszki. Za pomocą pędzla smarujemy wszystko białkiem i posypujemy cukrem brązowym. Najlepsze jest gdy ostygnie :) Można też polewać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta czekoladowa z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta czekoladowa z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta czekoladowa z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta czekoladowa z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta czekoladowa z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta czekoladowa z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta czekoladowa z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej