Tarta gruszkowa z winogronami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

43

218 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

733 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szczypta

200 gramów

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

70 gramów

6 łyżek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, Kasię, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszać, a następnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 2

Krok 3

Ciastem wylepić dno i boki formy, a następnie nakłuć widelcem.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 3

Krok 4

Gruszki obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 4

Krok 5

Gruszki ułożyć na cieście i posypać resztą cukru. Piec w 180 st około 55 minut.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 5

Krok 6

Konfiturę podgrzać w rondelku i wymieszać z winogronami. Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta gruszkowa z winogronamiTarta gruszkowa z winogronami

Tarty na słodko są prawdziwym przebojem wśród deserów. Przyrządza się je dość szybko i dają wiele kulinarnych możliwości. Doskonale smakują z serem białym, rozmaitymi kremami i owocami. Tarta gruszkowa z winogronami jest jednocześnie słodka i wyrazista. Delikatne kruche ciasto dobrze współgra z owocami i gęstą konfiturą morelową. Do przygotowania spodu potrzebujesz mąki, kostki do pieczenia, cukru, żółtka i wody. Po wyrobieniu ciasto odstawia się na jakiś czas do lodówki. Już w formie na tartę poukładaj na nim pokrojone gruszki i wstaw całość do piekarnika. Na chwilę przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu wypieku winogrona bezpestkowe zmieszane z podgrzaną konfiturą morelową. Ciasto będzie wyśmienicie smakować na ciepło. Podawaj je z lodami lub sosem waniliowym. Świetnie komponuje się też z bitą śmietaną i bakaliami. Ozdób więc tartę gruszkową z winogronami według uznania i serwuj jako dodatek do kawy, poobiedni deser lub zabierz ze sobą do pracy. Zobacz, jak ją przygotować. Dowiesz się tego z powyższego przepisu!