Tarta gruszkowa z winogronami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

43

224 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

733 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

6 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

800 gramów

1 sztuka

200 gramów

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, Kasię, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszać, a następnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 2

Krok 3

Ciastem wylepić dno i boki formy, a następnie nakłuć widelcem.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 3

Krok 4

Gruszki obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 4

Krok 5

Gruszki ułożyć na cieście i posypać resztą cukru. Piec w 180 st około 55 minut.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 5

Krok 6

Konfiturę podgrzać w rondelku i wymieszać z winogronami. Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Tarta gruszkowa z winogronami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta gruszkowa z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta gruszkowa z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta gruszkowa z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta gruszkowa z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta gruszkowa z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta gruszkowa z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta gruszkowa z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta gruszkowa z winogronamiTarta gruszkowa z winogronami

Tarty na słodko są prawdziwym przebojem wśród deserów. Przyrządza się je dość szybko i dają wiele kulinarnych możliwości. Doskonale smakują z serem białym, rozmaitymi kremami i owocami. Tarta gruszkowa z winogronami jest jednocześnie słodka i wyrazista. Delikatne kruche ciasto dobrze współgra z owocami i gęstą konfiturą morelową. Do przygotowania spodu potrzebujesz mąki, kostki do pieczenia, cukru, żółtka i wody. Po wyrobieniu ciasto odstawia się na jakiś czas do lodówki. Już w formie na tartę poukładaj na nim pokrojone gruszki i wstaw całość do piekarnika. Na chwilę przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu wypieku winogrona bezpestkowe zmieszane z podgrzaną konfiturą morelową. Ciasto będzie wyśmienicie smakować na ciepło. Podawaj je z lodami lub sosem waniliowym. Świetnie komponuje się też z bitą śmietaną i bakaliami. Ozdób więc tartę gruszkową z winogronami według uznania i serwuj jako dodatek do kawy, poobiedni deser lub zabierz ze sobą do pracy. Zobacz, jak ją przygotować. Dowiesz się tego z powyższego przepisu!