Tarte Tatin przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarte Tatin

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
513 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

402 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

646 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

170 gramów

50 gramów

1 sztuka

masa jabłkowa:

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości pół centymetra. W płaskim rondlu rozpuść masło, dodaj łyżkę wody i cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. W syropie duś partiami plastry jabłek.

Krok 3

Dwie foremki do tartaletek wyłóż podduszonymi jabłkami i polej resztą powstałego syropu.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego dwa kółka o średnicy nieco większej od średnica tartaletek. Kółkami przykryj jabłka i wciśnij nadmiar ciasta przy brzegach formy. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz około 30 minut.

Krok 5

Jeszcze gorącą tartę przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Podawaj z lodami waniliowymi Carte d'Or.

przepisy.pl

Dobra rada:

Okazja: Czas na ciasto i lody

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarte TatinTarte Tatin

Tarte Tatin, ciasto wykwintne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, to klasyk wśród francuskich wypieków. Nazwane zostało tak na cześć Stéphanie Tatin, która upiekła je po raz pierwszy w swoim hotelu, w XIX wieku. Tym, co odróżnia je od innych tart jest sposób pieczenia – jabłka układa się na dnie blaszki i przykrywa ciastem, a dopiero po upieczeniu odwraca. Zacznij jednak od zagniecenia kruchego ciasta, ponieważ wymaga ono schłodzenia w lodówce. Ważne, by podczas przygotowywania ciasta nie ogrzać go zbyt mocno, dlatego wyrabiaj je tak krótko, jak to możliwe – tylko do połączenia składników w jednolitą i zwartą masę. Jabłka do Tarte Tatin powinny być pokrojone na cienkie plasterki. Kiedy pokroisz owoce, duś je przez chwilę w słodkim syropie, aby nabrały po upieczeniu karmelowego posmaku. Przełóż je do foremek na tartaletki i przykryj rozwałkowanym ciastem, dociskając jego nadmiar przy brzegach, a po upieczeniu, jeszcze ciepłe, wyjmij na talerze. Podawaj z lodami waniliowymi, doskonale będzie także pasować sos karmelowy.