Tarta malinowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

228 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

200 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 łyżka

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj z cukrem.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon, goździki i jajko.

Krok 3

Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć elastyczne ciasto.

Krok 4

Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wylep nim formę do tarty, resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj i pokrój radełkiem na paseczki szerokości 1 cm.

Krok 6

Do foremki z surowym ciastem włóż i rozsmaruj konfiturę malinową, a następnie ułóż na niej kratkę z pasków ciasta.

Krok 7

Paski posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka.

Krok 8

Ciasto piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

3

Opinie o przepisie

  • Gosia Tyszka

    Gosia Tyszka

    Mam ochotę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • AfterDark AfterDark

    AfterDark AfterDark

    Bardzo dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Kolasa

    Leszek Kolasa

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta malinowaTarta malinowa

Smak kruchego ciasta, jakie najczęściej jest podstawą tarty, można urozmaicić przez dodanie odpowiednich składników. W cieście przygotowywanym do tarty malinowej, znajdziesz bakaliowy oraz korzenny posmak, który przełamie słodycz konfitury malinowej. Aby go uzyskać, do mąki dodaj mielone orzechy, cynamon oraz goździki. Częścią ugniecionego ciasta wyłóż formę, aby pokryć także jej brzegi, a następnie rozsmaruj na podstawie tarty konfiturę malinową. Z ciastem znakomicie skomponuje się także konfitura z borówek, pomarańczy lub brzoskwiń. Z pozostałego ciasta rozwałkuj paski i poukładaj je na konfiturze we wzorek tworzący kratkę. Aby uzyskać połyskujący efekt wierzchu ciasta, posmaruj paski żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez kilkadziesiąt minut. Gotową tartę podawaj posypaną cukrem pudrem. Nie wyjmuj wypieku z formy, dzięki czemu zachowa swój kształt i łatwiej będzie go kroić. Przekonaj się, że pieczenie może być bardzo proste i przyjemne.