Tarta malinowa

- Krok 1Miękką Kasię utrzyj z cukrem.
- Krok 2Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon, goździki i jajko.
- Krok 3Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć elastyczne ciasto.
- Krok 4Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
- Krok 5Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wylep nim formę do tarty, resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj i pokrój radełkiem na paseczki szerokości 1 cm.
- Krok 6Do foremki z surowym ciastem włóż i rozsmaruj konfiturę malinową, a następnie ułóż na niej kratkę z pasków ciasta.
- Krok 7Paski posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka.
- Krok 8Ciasto piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Tarta malinowa
Smak kruchego ciasta, jakie najczęściej jest podstawą tarty, można urozmaicić przez dodanie odpowiednich składników. W cieście przygotowywanym do tarty malinowej, znajdziesz bakaliowy oraz korzenny posmak, który przełamie słodycz konfitury malinowej. Aby go uzyskać, do mąki dodaj mielone orzechy, cynamon oraz goździki. Częścią ugniecionego ciasta wyłóż formę, aby pokryć także jej brzegi, a następnie rozsmaruj na podstawie tarty konfiturę malinową. Z ciastem znakomicie skomponuje się także konfitura z borówek, pomarańczy lub brzoskwiń. Z pozostałego ciasta rozwałkuj paski i poukładaj je na konfiturze we wzorek tworzący kratkę. Aby uzyskać połyskujący efekt wierzchu ciasta, posmaruj paski żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez kilkadziesiąt minut. Gotową tartę podawaj posypaną cukrem pudrem. Nie wyjmuj wypieku z formy, dzięki czemu zachowa swój kształt i łatwiej będzie go kroić. Przekonaj się, że pieczenie może być bardzo proste i przyjemne.