Tarta Tatin

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

135 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

125 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj w misce 100 g Kasi z mąką do uzyskania konsystencji drobnej kruszonki. Dodaj 50 g cukru i jajko i wymieszaj, aby otrzymać ciasto. Zagnieć je delikatnie na gładką masę. Owiń folią spożywczą i schłodź.

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 250°C (piekarnik z termoobiegiem – do 230°C, oznaczenie piekarnika – 9). Obierz jabłka, wydrąż gniazda i pokrój na ósemki. Mąkę kukurydzianą wysyp na talerz i obtocz w niej cząstki jabłek. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem i obficie posmaruj 50 g Kasi. Oprósz Kasię 75 g cukru i cynamonem. Ułóż jabłka.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto na lekko podsypanej mąką powierzchni tak, aby otrzymać koło pasujące rozmiarem do tortownicy. Ułóż je na jabłkach i dociśnij na krawędziach dla uszczelnienia. Ponakłuwaj ciasto widelcem w kilku miejscach. Piecz tartę Tatin w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 200°C (piekarnik z tremoobiegiem – do 180°C, oznaczenie piekarnika – 6) i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż tarta się przepiecze i nabierze złocistego koloru.

Krok 4

Po upieczeniu odstaw na 10 minut. Oddziel tartę nożem od brzegów formy i zdejmij obręcz. Przykryj tartę talerzykiem i odwróć ją do góry dnem. Ostrożnie oddziel spód formy i papier do pieczenia. Ciesz się smakiem jeszcze ciepłej tarty podanej z lodami waniliowymi lub kleksem bitej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta TatinTarta Tatin

Wśród przygotowywanych przez Ciebie tart powinna się pojawić tarta Tatin, która łączy w sobie smak jabłek i cynamonu. Zainspiruj się poniższym przepisem i przyrządź to pyszne ciasto. Sekret jego smaku kryje się w kruchym spodzie oraz intensywnie owocowym wierzchu. Aby uzyskać doskonały efekt, dowolny gatunek jabłek (słodkie, cierpkie lub kwaśne) obtocz w mące kukurydzianej. Dzięki temu po upieczeniu całość będzie miała spójną konsystencję. Smak owoców doskonale podkreśli cynamon. Opcjonalnie możesz wykorzystać również startą laskę wanilii, jeśli zaś lubisz wyjątkowe połączenia smaków, dodaj odrobinę sproszkowanego chili. Kiedy jabłka są kwaśne, sięgnij również po drobny cukier, np. puder. Wyłóż je na spodzie formy – po przygotowaniu całość odwrócisz i owoce będą na wierzchu. Placek wyjdzie złocisty i kruchy, jeśli stopniowo będziesz łączyć ze sobą wszystkie składniki. Zacznij od utarcia mąki z kostką do pieczenia. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, zrób w nim otwory widelcem, dzięki czemu unikniesz wybrzuszeń. Tartę Tatin podawaj na gorąco. Okaże się smaczna w połączeniu z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych albo kleksem bitej śmietany. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje tarta Tatin z jabłek.