Tarta z rabarbarem i malinami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

67

268 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

804 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

owoce:

500 gramów

200 gramów

3 łyżki

2 łyżki

spód:

250 gramów

50 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki do spodu łączymy w misie i zagniatamy na jednolitą masę. Wyklejamy formę (spód i boki) ¾ ciasta i wykładamy na nią folię aluminiową tak, aby dobrze i równo zapiekły się boki.

Tarta z rabarbarem i malinami - Krok 1

Krok 2

Resztę ciasta chowamy do lodówki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 180 °C przez około 12-15 minut. Po 10 minutach pieczenia zdejmujemy folię z ciasta i wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Tarta z rabarbarem i malinami - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki warstwy owocowej umieszczamy w naczyniu i mieszamy tak, aby skrobia kukurydziana pokryła równomiernie owoce.

Tarta z rabarbarem i malinami - Krok 3

Krok 4

Następnie wymieszane składniki warstwy owocowej przekładamy do wystudzonej formy, ścieramy resztę ciasta z lodówki na tarce o grubych oczkach i posypujemy uzyskaną kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 35-40 minut do zarumienienia kruszonki. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Tarta z rabarbarem i malinami - Krok 4
Moje Ciasto

Dobra rada:

Ta tarta będzie doskonale smakować z lodami waniliowymi lub jogurtowymi.

0

Opinie o przepisie

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z rabarbarem i malinamiTarta z rabarbarem i malinami

Rabarbar i maliny to pyszne połączenie: słodkie owoce oraz kwaskowate warzywo bardzo dobrze się uzupełniają, dzięki czemu przyrządzona z nimi tarta będzie wyborną propozycją na deser albo podwieczorek. Przygotuj kruche ciasto nieco inaczej niż standardowo, dodając do mąki mielone orzechy laskowe (mogą być też migdały) – tym samym całość zyska przyjemny aromat. Część gotowego ciasta odłóż do lodówki – później przygotujesz z niego posypkę. Początkowo piecz spód tarty pod przykryciem, później zdejmij folię, aby dopiekł się i zarumienił. W międzyczasie zajmij się przyrządzaniem owocowo-warzywnego nadzienia. W tym celu pokrój rabarbar w niewielką kostkę, a następnie połącz go z malinami, cukrem i skrobią kukurydzianą, która sprawi, że sok z owoców nie będzie wsiąkał w ciasto. Wyłóż masę na upieczony spód, posypując startym i schłodzonym wcześniej kawałkiem ciasta. Kiedy kruszonka się zarumieni, wypiek będzie gotowy. Zaczekaj, aż wystygnie, i posyp go cukrem pudrem. Tarta z rabarbarem i malinami będzie świetnie smakować z gałką lodów. Udanych wypieków!