Tarteletki z serem i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarteletki z serem i szynką

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szklanka

3 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

1 sztuka

12 dekagramów

1 pęczek

2 łyżki

null

25 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i szybko zagnieć z wodą i jajkiem. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.

Krok 3

Rozwałkowanym ciastem wyłóż posmarowane tłuszczem i obsypane mąką foremki. Piecz w rozgrzanym do 220 stopni piecu i przez ok. 15 minut.

Krok 4

Obraną cebulę posiekaj w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odstaw ją do ostygnięcia. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw skruszoną przyprawą w mini kostkach smażona cebula Knorr.

Krok 6

Tarteletki wypełnij szynką z cebulą, serem i pietruszką. Po wykorzystaniu wszystkich składników zalej farsz śmietaną z jajkami i piecz 15 minut w temperaturze 210 stopni.

Krok 5

5. Szynkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ją z cebula. Ser zetrzyj, natkę pietruszki posiekaj.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej