Tarteletki z serem i szynką

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

10 dekagramów

1 szklanka

2 łyżki

25 dekagramów

1 pęczek

null

1 łyżka

12 dekagramów

2 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i szybko zagnieć z wodą i jajkiem. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.

Krok 3

Rozwałkowanym ciastem wyłóż posmarowane tłuszczem i obsypane mąką foremki. Piecz w rozgrzanym do 220 stopni piecu i przez ok. 15 minut.

Krok 4

Obraną cebulę posiekaj w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odstaw ją do ostygnięcia. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw skruszoną przyprawą w mini kostkach smażona cebula Knorr.

Krok 6

Tarteletki wypełnij szynką z cebulą, serem i pietruszką. Po wykorzystaniu wszystkich składników zalej farsz śmietaną z jajkami i piecz 15 minut w temperaturze 210 stopni.

Krok 5

5. Szynkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ją z cebula. Ser zetrzyj, natkę pietruszki posiekaj.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarteletki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
36 osób ogląda przepis:
Sernik Zebra
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej