Tatrzańska szarlotka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

156

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

1.5 szklanki

1 sztuka

nadzienie:

1 łyżka

1 kilogram

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć dno tortownicy (24 cm), tortownicę i resztę ciasta wstawić do lodówki na ok. godzinę.

Krok 2

Umyte jabłka obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

Krok 3

Dodać cukier, rodzynki i cynamon, wymieszać.

Krok 4

Ciasto podpiec przez ok. 10 minut, wyłożyć jabłka, z wierzchu pokruszyć resztę ciasta (lub zetrzeć na tarce).

Krok 5

Wstawić do piekarnika, piec ok. 50-55 minut w temp. 180 stopni.

Krok 6

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej