Tatrzańska szarlotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

0.33 szklanki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

nadzienie:

1 kilogram

1 łyżka

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć dno tortownicy (24 cm), tortownicę i resztę ciasta wstawić do lodówki na ok. godzinę.

Krok 2

Umyte jabłka obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

Krok 3

Dodać cukier, rodzynki i cynamon, wymieszać.

Krok 4

Ciasto podpiec przez ok. 10 minut, wyłożyć jabłka, z wierzchu pokruszyć resztę ciasta (lub zetrzeć na tarce).

Krok 5

Wstawić do piekarnika, piec ok. 50-55 minut w temp. 180 stopni.

Krok 6

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatrzańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatrzańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatrzańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatrzańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatrzańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatrzańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatrzańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szarlotka mojej Babci
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej