Torcik bananowy z roladą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

krem:

20 dekagramów

1 litr

2 opakowania

7 łyżek

9 łyżek

6 sztuk

rolada biszkoptowa:

6 sztuk

6 łyżek

6 łyżek

0.5 łyżeczki

null gramów

masa śmietanowa:

400 mililitrów

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować krem: połowę mleka zagotować, pozostałą część wymieszać z budyniami, cukrem i mąką tak, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.

Krok 2

Kasię utrzeć na puszystą masę partiami dodawać chłodniejszy budyń, cały czas miksując.

Krok 3

Rolada: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać.

Krok 4

Ciasto wylać na płaską blachę (wyłożoną papierem) o wymiarach 44x30 cm. Piec ok. 15 minut na złoto w temp. 190*C . W trakcie pieczenia rozłożyć ściereczkę na stole. Upieczone ciasto położyć na niej tak aby strona z papierem była u góry, delikatnie zdjąć papier i zwinnie zawinąć ścierkę z ciastem formując roladę. Zostawić do wystudzenia.

Krok 5

Rozwinąć, usunąć ścierkę, posmarować cienko dżemem, ściśle zwinąć. Pokroić na ok 18 równych porcji około 1,3 cm.

Krok 6

Warstwa śmietanowa: śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i ewentualnie śmietanfix do usztywnienia.

Krok 7

Przygotować tortownicę: dno wyłożyć kawałkami rolady, tak aby było całe zakryte, następnie wyłożyć boki. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady.

Krok 8

Obrane banany ulożyć w kółeczko na budyniu i szybko przykryć kremem budyniowym. Na górę wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać.

Krok 9

Wstawić do lodówki najlepiej na noc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik bananowy z roladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik bananowy z roladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik bananowy z roladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik bananowy z roladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik bananowy z roladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik bananowy z roladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik bananowy z roladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej