Torcik wiśniowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

152 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

15 dekagramów

20 dekagramów

8 sztuk

2 łyżki

5 dekagramów

5 dekagramów

8 łyżek

3 łyżeczki

krem:

1 opakowanie

3 łyżeczki

1 szklanka

750 mililitrów

3 łyżki

6 łyżeczek

30 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać wodę, stopić Kasię i dodać do masy.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć do żółtek.

Krok 3

Mąkę przesiać z proszkiem, mąką ziemniaczaną i kakao. Wymieszać z masą.

Krok 4

Piec 40 min. w temp. 170-180°C.

Krok 5

Wiśnie odsączyć, szklankę soku rozrobić z trzema łyżeczkami mąki ziemniaczanej. Zagotować, dodać wiśnie i schłodzić.

Krok 6

Biszkopt przekroić na 3 krążki, skropić alkoholem.

Krok 7

Śmietanę ubić z cukrem i dodać żelatynę.

Krok 8

1/3 śmietany odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą wiśniową.

Krok 9

Przełożyć krążki, wstawić do lodówki, rozpuścić czekoladę, polać tort, udekorować resztą śmietany i wiśniami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej