Tort babci - Torta della nonna

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

112 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

611 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 szklanki

1 łyżka

160 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

krem:

0.5 litra

1 sztuka

160 gramów

50 gramów

8 sztuk

50 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, Kasię, cukier, jajka i sól. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.

Krok 2

Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 3

Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i wymieszaj.

Krok 4

Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i skórką z cytryny.

Krok 5

Do ubitej masy żółtkowej wlewaj, ciągle ubijając gorące mleko.

Krok 6

Powstały krem gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Krok 7

Uważaj, żeby się nie przypalił! Odstaw do wystygnięcia.

Krok 8

Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Dno i boki formy wylep 2/3 części ciasta i nakłuj widelcem.

Krok 9

Na ciasto wyłóż krem żółtkowy. Pozostałe ciasto rozwałkuj i przykryj nim krem.

Krok 10

Całość posyp orzeszkami pinii.

Krok 11

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180st.C. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort babci - Torta della nonna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort babci - Torta della nonna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort babci - Torta della nonna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort babci - Torta della nonna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort babci - Torta della nonna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort babci - Torta della nonna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort babci - Torta della nonna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort babci - Torta della nonnaTort babci - Torta della nonna

Jeśli włoskie słodycze kojarzą Ci się głównie z tiramisu i panna cottą, spróbuj tortu babci, czyli tortu della nonna. Będzie stanowił doskonałą alternatywą dla klasycznych tortów z przekładanych warstw biszkoptów. Ten wypiek to kruche ciasto wypełnione grubą warstwą aksamitnego kremu, wykonanego na bazie żółtek i posypanego orzeszkami piniowymi. Łączy w sobie słodycz wanilii i kwaskowaty smak cytryn. Kruche ciasto koniecznie wstaw przed pieczeniem na pół godziny do lodówki – zachowa wtedy odpowiednią konsystencję. Wyraźnie cytrynowy smak kremu uzyskasz dzięki dodaniu do niego startej skórki z cytryny – pamiętaj jednak, aby koniecznie umyć ją przed starciem. Spróbuj też dodatku skórki pomarańczowej. Gotowy tort, zaraz po ostygnięciu, posyp cukrem pudrem lub cynamonem. Ciasto możesz podawać z bitą śmietaną, gałką lodów waniliowych lub z konfiturą. Będzie też wspaniale wyglądało, jeśli przyozdobisz je listkami świeżej mięty i orzechami. Zamieszczone w podanym przepisie video poinstruuje Cię, jak zrobić smaczny tort babci.