Ciasto Cappuccino - przepis z kawą i mascarpone | Przepisy.pl pixel

Ciasto Cappuccino

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

472

heart
1830 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

7147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12091 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

krem:

250 gramów

200 gramów

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

150 mililitrów

polewa:

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Ciasto Cappuccino - Krok 1

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Ciasto Cappuccino - Krok 2

Krok 3

Ubij mikserem śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodaj powoli serek mascarpone i kawę rozpuszczalną. Dobrze wymieszaj.

Ciasto Cappuccino - Krok 3

Krok 4

Po wystudzeniu biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części, każdą warstwę nasącz likierem wymieszanym z 2 łyżkami cukru i przełóż przygotowanym kremem. Pozostałym kremem obtocz cały biszkopt.

Ciasto Cappuccino - Krok 4

Krok 5

W kąpieli wodnej rozpuść 80 g czekolady i mieszaj do rozpuszczenia, odstaw i dodaj cukier puder. Energicznie wymieszaj.

Ciasto Cappuccino - Krok 5

Krok 6

Polej ciasto przygotowaną polewą i posyp wiórkami pozostałej, startej czekolady.

Ciasto Cappuccino - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

1

Opinie o przepisie

  • Kinga

    Kinga , 13.12.2021

    TAK. Ja robię biszkopt na blaszkę prostokątną i dzielę go na 2 części. Środkową część tworzą u mnie biszkopty zamoczone w kapuccino orzechowym i od razu polożone na masę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto CappuccinoCiasto Cappuccino

Kawowy deser najczęściej kojarzymy z włoskim tiramisu, które również w Polsce zyskało ogromną grupę miłośników. Jeśli lubicie kawowe aromaty, zróbcie ciasto cappuccino z naszego przepisu. Wymaga nieco pracy, jednak efekt rekompensuje trud włożony w przygotowanie placka. To deser, który z pewnością wpisze się na stałe w wasze domowe menu. Zachwyca przede wszystkim głębokim smakiem, łącząc w sobie wyrazistość kawy, delikatność śmietany kremówki i serka mascarpone.

Dla kogo?

Ciasto cappuccino jest propozycją dla każdego wielbiciela kawowych deserów.

Na jaką okazję?

Placek idealnie sprawdzi się jako oryginalny deser podczas domowego przyjęcia czy świątecznego spotkania w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Mascarpone to rodzaj sera, którego nie wyrabia się z mleka. Surowcem do jego produkcji jest śmietanka, którą po podgrzaniu i zakwaszeniu się odsącza. Masa jest wielokrotnie obracana, dzięki czemu mascarpone zyskuje unikatową kremową konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji ciasta cappuccino możesz wykorzystać orzechy lub płatki migdałów.