Tort cappucino z białą czekoladą i likierem kawowym

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 sztuk

0.75 szklanki

0.5 szklanki

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

krem:

1 litr

300 gramów

80 gramów

5 łyżeczek

poncz:

1 opakowanie

dodatki:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany i delikatnie połączyć, dodać olej.

Krok 2

Ciasto delikatnie przełożyć do tortownicy o średnicy 27 cm. Piec 30 minut w temperaturze 170 C.

Krok 3

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy blaty. Kremówkę wlać do garnka, podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, dodać cappucino.

Krok 4

Śmietanę wstawić na kilka godzin do lodówki, aż mocno ponownie się wychłodzi.

Krok 5

Śmietanę ubić mikserem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody.

Krok 6

Blaty biszkoptu nasączyć likierem z dodatkiem małej ilości wody.

Krok 7

Biszopty przekładać masą śmietanową. Masą posmarować wierzch i boki tortu.

Krok 8

Boki tortu obłożyć uprażonymi płatkami migdałowymi, wierzch dowolnie udekorować i oprószyć mlekiem w proszku.

Krok 9

Wstawić tort do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort cappucino z białą czekoladą i likierem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort cappucino z białą czekoladą i likierem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort cappucino z białą czekoladą i likierem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort cappucino z białą czekoladą i likierem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort cappucino z białą czekoladą i likierem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort cappucino z białą czekoladą i likierem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort cappucino z białą czekoladą i likierem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej