tort czekoladowo-alkoholowy z wkładką kokosową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

5 łyżek

5 łyżek

2 łyżki

krem:

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

20 mililitrów

1 opakowanie

poncz:

4 łyżeczki

6 łyżeczek

2 łyżki

250 gramów

5 sztuk

1 szklanka

dodatki:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec biszkopt w dużej tortownicy, wbić wszystkie jaja całe, miksować na najwyższych obrotach, dodając w trakcie cukier. Jak już jest ubite, na samym końcu dodać mąkę przesianą przez sitko oraz kakao, aby biszkopt był ciemny.

Krok 2

Włożyć do pieca na temp. 180 stopni na ok. 30 min.

Krok 3

Upieczony biszkopt jak ostygnie podzielić na pół.

Krok 4

W tej samej tortownicy upiec wkładkę kokosową na papierze. Ubić 5 białek z szklanką cukru na sztywno. Na sam koniec dodać kokos, mieszać i na 30 min. do pieca (180 stopni).

Krok 5

Masa: do małego garnuszka dać łyżeczkę Kasi, 2 łyżki kakao i 2 łyżeczki cukru. Kolejno w wysokim naczyniu zmiksować Kasię i do niej dodać tą właśnie przygotowaną gęstą masę, dzięki temu nabierze ciemnego koloru.

Krok 6

Jak już dobrze składniki będą wymieszane, dodać pomału spirytusu i dalej ucierać.

Krok 7

Taką masę dać na godzinę do lodówki.

Krok 8

Teraz poncz. Zrobić kawę rozpuszczalną z 4 łyżeczek kawy i cukru. Jak ostygnie wlać spirytus.

Krok 9

Przełożenie: Biszkopt + poncz+masa+wkładka kokosowa+ dużo ponczu, bo wkładka jest sucha+masa+biszkopt+ wierzch rozsmarować masą.

Krok 10

Dekoracja wg własnego uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • tort czekoladowo-alkoholowy z wkładką kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • tort czekoladowo-alkoholowy z wkładką kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • tort czekoladowo-alkoholowy z wkładką kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • tort czekoladowo-alkoholowy z wkładką kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • tort czekoladowo-alkoholowy z wkładką kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • tort czekoladowo-alkoholowy z wkładką kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • tort czekoladowo-alkoholowy z wkładką kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej