tort czekoladowo-alkoholowy z wkładką kokosową

- Krok 1Upiec biszkopt w dużej tortownicy, wbić wszystkie jaja całe, miksować na najwyższych obrotach, dodając w trakcie cukier. Jak już jest ubite, na samym końcu dodać mąkę przesianą przez sitko oraz kakao, aby biszkopt był ciemny.
- Krok 2Włożyć do pieca na temp. 180 stopni na ok. 30 min.
- Krok 3Upieczony biszkopt jak ostygnie podzielić na pół.
- Krok 4W tej samej tortownicy upiec wkładkę kokosową na papierze. Ubić 5 białek z szklanką cukru na sztywno. Na sam koniec dodać kokos, mieszać i na 30 min. do pieca (180 stopni).
- Krok 5Masa: do małego garnuszka dać łyżeczkę Kasi, 2 łyżki kakao i 2 łyżeczki cukru. Kolejno w wysokim naczyniu zmiksować Kasię i do niej dodać tą właśnie przygotowaną gęstą masę, dzięki temu nabierze ciemnego koloru.
- Krok 6Jak już dobrze składniki będą wymieszane, dodać pomału spirytusu i dalej ucierać.
- Krok 7Taką masę dać na godzinę do lodówki.
- Krok 8Teraz poncz. Zrobić kawę rozpuszczalną z 4 łyżeczek kawy i cukru. Jak ostygnie wlać spirytus.
- Krok 9Przełożenie: Biszkopt + poncz+masa+wkładka kokosowa+ dużo ponczu, bo wkładka jest sucha+masa+biszkopt+ wierzch rozsmarować masą.
- Krok 10Dekoracja wg własnego uznania.
Przygotowanie
Zobacz również