Tort czekoladowy z owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

27

278 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

568 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

30 gramów

150 mililitrów

250 gramów

6 sztuk

125 gramów

200 gramów

70 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

200 gramów

krem:

200 gramów

4 łyżeczki

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia 3 okrągłe formy (23 cm).

Krok 2

Wymieszać kakao w proszku z gorącą wodą i odstawić na bok. Rozdzielić jajka.

Krok 3

Ubić w misce żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać margarynę Kasia i miksować aż do połączenia wszystkich składników.

Krok 4

Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, połączyć z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą.

Krok 5

Ubić białka z aromatem waniliowym na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.

Krok 6

Przełożyć 1/3 masy do jednej z 3 form.

Krok 7

Dodać kakao do pozostałej masy, dobrze wymieszać i połowę masy przełożyć do drugiej formy.

Krok 8

Dodać połowę mrożonych jagód do pozostałej masy i przełożyć ją do trzeciej formy.

Krok 9

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe).

Krok 10

Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek i pozostawić na drucianej podkładce do wystygnięcia.

Krok 11

Aby przygotować krem, należy połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową.

Krok 12

Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi jagodami. Na samej górze umieścić ciasto czekoladowe i całość posmarować pozostałą masą serową. Udekorować malinami i truskawkami.

Krok 13

Porada: Zamiast owoców do dekoracji można użyć wiórków czekoladowych i/lub ulubionych cukierków.

1

Opinie o przepisie

  • Anna S.

    Anna S. , 30.10.2016

    Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje. Polecam sprawdzić mój przepi na tort http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/tort-czekoladowo-orzechowy.html?m=1

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej