Tort makowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

11

20 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szklanka

6 sztuk

1 szklanka

dekoracja:

1 opakowanie

krem:

1 opakowanie

2 szklanki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

poncz:

25 mililitrów

0.5 litra

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: 6 białek ubijamy na pianę, po ubiciu dodajemy 1 szklankę cukru. Ubijamy dalej, dopóki cukier się nie rozpuści. Kiedy się rozpuści, dodajemy 6 żółtek. Ubijamy dalej. Na koniec dodajemy szklankę mąki przesianą przez sito, 1 szklankę maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, ale już nie mikserem, łyżką lub po prostu ręką.

Krok 2

Wykładamy na tortownicę i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 *.

Krok 3

Zimny biszkopt kroimy na 3 części.

Krok 4

Krem: 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy szklankę cukru, 2 żółtka i mieszamy mikserem, aż składniki się połączą.

Krok 5

Garnek wstawiamy na gaz i podgrzewam.

Krok 6

W tym samym czasie mieszamy 1/2 szklanki mleka z budyniem waniliowym i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej.

Krok 7

Dodajemy do gotującego się mleka. I energicznie mieszamy.

Krok 8

Gdy się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 9

Zimny budyń ucieramy z Kasią, żeby powstała puszysta masa.

Krok 10

Dodajemy posiekane migdały.

Krok 11

Biszkopt nasączony ponczem, przekładamy masą z migdałami.

Krok 12

Całość dekorujemy, uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort makowyTort makowy

Makowy biszkopt przełożony pysznym kremem budyniowo-migdałowym i udekorowany płatkami migdałów to doskonała propozycja na odświętny deser. Mak sprawia, że ciasto jest delikatnie chrupiące i ma orzechowy, łagodny smak. Dobrze współgra z chrupiącymi migdałami na wierzchu i posiekanymi w kremie, którym jest przełożona całość. Należy pamiętać, by nasączyć biszkopt przed nałożeniem na niego budyniowej masy. Dzięki temu ciasto będzie nawilżone i smaczniejsze. Użyj do tego naparu z kawy lub wody z cukrem. Do aksamitnej masy możesz też dołączyć wiórki kokosowe. Tort makowy to smaczna propozycja na urodzinowy wypiek, na którym staną świeczki i marcepanowe ozdoby. Sprawdzi się także jako popołudniowy deser. Serwuj go z dodatkiem świeżych owoców, np. truskawek lub malin, na talerzyku polanym karmelem lub sosem czekoladowym. Dołącz do tego swoje ulubione bakalie i listek mięty lub melisy. Spróbuj przygotować to wyśmienite makowe ciasto. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na nie. Życzymy smacznego.