Tort Pająk na Halloween

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij
Tort Pająk na Halloween

Składniki

ciasto:

4 sztuki

275 mililitrów

1 łyżeczka

560 gramów

250 gramów

65 gramów

4 łyżeczki

1 szczypta

275 mililitrów

polewa:

250 gramów

50 gramów

500 gramów

2 łyżeczki

warstwy:

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij białka na sztywną pianę.

Krok 2

Nie czyść trzepaczek miksera. Ubij żółtka, olej i ekstrakt z wanilii.

Krok 3

Przesiej i zmieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masę z żółtek i wrzątek. Dobrze wymieszaj, a następnie dodawaj kolejne porcje piany z białek, ostrożnie zanurzając je metalową łyżką.

Krok 4

Wyłóż papierem do pieczenia 3 okrągłe formy tortowe. Równo podziel ciasto między formy. Delikatnie popukaj w foremki, żeby pozbyć się bąbelków powietrza.

Krok 5

Piecz w temperaturze 180° C przez 20 do 30 minut.

Krok 6

Odwróć foremki do góry nogami i połóż na kratce do chłodzenia. Kiedy ciasto będzie prawie zimne, ostrożnie poluzuj je wzdłuż krawędzi i wyjmij z foremki.

Krok 7

Przygotowanie polewy: wymieszaj Kasię aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodaj marmoladę.

Krok 8

Dodawaj stopniowo cukier puder.

Krok 9

Dodaj ekstrakt waniliowy i odrobinę mleka, żeby wygładzić konsystencję.

Krok 10

Większość polewy zabarw na jasny pomarańcz. Do reszty użyj czarnego barwnika.

Krok 11

Połącz warstwy, przekładając je pomarańczową polewą i marmoladą. Wierzch udekoruj pomarańczową polewą. Przełóż czarną polewę do małego foliowego woreczka i zgromadź w jednym rogu. W ten sposób otrzymasz rękaw cukierniczy. Odetnij wierzchołek. Czarną polewą narysuj na torcie pajęczynę.

Krok 12

Udekoruj pająkami.

27

Opinie o przepisie

  • Teresa Mazur

    Teresa Mazur , 01.11.2016

    obżydlistwo ! nadaje się dla diabłów w piekle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Perwinska

    Maria Perwinska , 01.11.2016

    Tak myslalam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Guzicz

    Sandra Guzicz , 01.11.2016

    Ja bym zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Perwinska

    Maria Perwinska , 01.11.2016

    Sandra Guzicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna , 01.11.2016

    Piękny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Fiedorowicz

    Anna Fiedorowicz , 31.10.2016

    Ja bym go nie zjadła. .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Fud

    Anna Fud , 31.10.2016

    A fuj ; okropne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia Zuzanna

    Zuzia Zuzanna , 31.10.2016

    Super, Nikola Homan co ty na to?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Motyczko

    Ewa Motyczko , 31.10.2016

    paskuda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Datta-Skrodzka

    Agnieszka Datta-Skrodzka , 31.10.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kloi Kloi

    Kloi Kloi , 31.10.2016

    Ale bym taki zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Tokarczyk

    Dominika Tokarczyk , 31.10.2016

    Fajny.może jestem walnieta ale wygląda apetycznie.a samym pająków brakuje trochę retuszu więc nie odrzuca.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 31.10.2016

    Dokładnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Karpik

    Agata Karpik , 31.10.2016

    Chore i tyle.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Musielak

    Krystyna Musielak , 31.10.2016

    Dziękuję ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Śmigelska

    Marta Śmigelska , 31.10.2016

    Fuj.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Musielak

    Krystyna Musielak , 31.10.2016

    Przesada z tym Halloween.Wstrete!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Całka

    Aneta Całka , 31.10.2016

    W życiu bym go nie ruszyła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ja

    Marzena Ja , 31.10.2016

    Jaki fajny torcik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Kluczyńska

    Mirosława Kluczyńska , 31.10.2016

    Oooookropny!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Michalski

    Krzysztof Michalski , 31.10.2016

    Tak wstrętne, że aż piękne :D Mnie się bardzo podoba :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Markuszewska

    Kasia Markuszewska , 31.10.2016

    Barbara R Maniek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szafrańska

    Maria Szafrańska , 31.10.2016

    Pajaki tez zjadliwe??☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Piasek

    Dorota Piasek , 31.10.2016

    Obrzydliwość... Nawet wy staracie się na siłę być obrzydliwi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Abramczuk

    Jola Abramczuk , 31.10.2016

    nienawidzę pająków :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Abramczuk

    Jola Abramczuk , 31.10.2016

    nawet na na Halloween bym go nie zjadła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Abramczuk

    Jola Abramczuk , 31.10.2016

    Obrzydliwy tort a fuj !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort Pająk na HalloweenTort Pająk na Halloween

Halloween to świetna okazja do zabawy: lampiony z dyni, kostiumy czarownic i mumii, sztuczne pajęczyny i upiorne słodycze. Przepisów na palce wiedźmy czy ciastka-duchy jest sporo, ale jeśli chcesz, by na Twoim przyjęciu pojawił się prawdziwy cukierniczy hit, podaj tort „pająk”. To ciasto biszkoptowe o smaku kakao i wanilii, przełożone gładkim kremem o smaku morelowym. Żeby wyszło puszyste, dokładnie ubij białka jaj na sztywną pianę i bardzo powoli i stopniowo dodawaj ją do ciasta. Dokładnie przesiej mąkę, która dzięki temu stanie się lepiej napowietrzona, a gotowe ciasto bardziej miękkie. Ciasto podziel na trzy części i upiecz. W tym czasie przygotuj krem. Również podziel go na części, a jedną z nich zabarw na czarno, by zrobić z niej później dekorację. Gotowe blaty przełóż resztą kremu, natomiast przy pomocy woreczka albo rękawa cukierniczego narysuj na torcie halloweenowym pajęczynę i ozdób go sztucznymi pająkami. Możesz też ulepić je z marcepana albo masy cukrowej. Jak udekorujesz tort? Podziel się swoimi propozycjami!