Tort Pająk na Halloween

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

115 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij
Tort Pająk na Halloween

Składniki

ciasto:

4 sztuki

275 mililitrów

1 łyżeczka

560 gramów

250 gramów

65 gramów

4 łyżeczki

1 szczypta

275 mililitrów

polewa:

50 gramów

500 gramów

2 łyżeczki

warstwy:

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij białka na sztywną pianę.

Krok 2

Nie czyść trzepaczek miksera. Ubij żółtka, olej i ekstrakt z wanilii.

Krok 3

Przesiej i zmieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masę z żółtek i wrzątek. Dobrze wymieszaj, a następnie dodawaj kolejne porcje piany z białek, ostrożnie zanurzając je metalową łyżką.

Krok 4

Wyłóż papierem do pieczenia 3 okrągłe formy tortowe. Równo podziel ciasto między formy. Delikatnie popukaj w foremki, żeby pozbyć się bąbelków powietrza.

Krok 5

Piecz w temperaturze 180° C przez 20 do 30 minut.

Krok 6

Odwróć foremki do góry nogami i połóż na kratce do chłodzenia. Kiedy ciasto będzie prawie zimne, ostrożnie poluzuj je wzdłuż krawędzi i wyjmij z foremki.

Krok 7

Przygotowanie polewy: wymieszaj Kasię aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodaj marmoladę.

Krok 8

Dodawaj stopniowo cukier puder.

Krok 9

Dodaj ekstrakt waniliowy i odrobinę mleka, żeby wygładzić konsystencję.

Krok 10

Większość polewy zabarw na jasny pomarańcz. Do reszty użyj czarnego barwnika.

Krok 11

Połącz warstwy, przekładając je pomarańczową polewą i marmoladą. Wierzch udekoruj pomarańczową polewą. Przełóż czarną polewę do małego foliowego woreczka i zgromadź w jednym rogu. W ten sposób otrzymasz rękaw cukierniczy. Odetnij wierzchołek. Czarną polewą narysuj na torcie pajęczynę.

Krok 12

Udekoruj pająkami.

27

Opinie o przepisie

  • Teresa Mazur

    Teresa Mazur

    obżydlistwo ! nadaje się dla diabłów w piekle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Perwinska

    Maria Perwinska

    Tak myslalam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Guzicz

    Sandra Guzicz

    Ja bym zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Perwinska

    Maria Perwinska

    Sandra Guzicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna

    Piękny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Fiedorowicz

    Anna Fiedorowicz

    Ja bym go nie zjadła. .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Fud

    Anna Fud

    A fuj ; okropne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia Zuzanna

    Zuzia Zuzanna

    Super, Nikola Homan co ty na to?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Motyczko

    Ewa Motyczko

    paskuda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Datta-Skrodzka

    Agnieszka Datta-Skrodzka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kloi Kloi

    Kloi Kloi

    Ale bym taki zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Tokarczyk

    Dominika Tokarczyk

    Fajny.może jestem walnieta ale wygląda apetycznie.a samym pająków brakuje trochę retuszu więc nie odrzuca.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Dokładnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Karpik

    Agata Karpik

    Chore i tyle.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Musielak

    Krystyna Musielak

    Dziękuję ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Śmigelska

    Marta Śmigelska

    Fuj.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Musielak

    Krystyna Musielak

    Przesada z tym Halloween.Wstrete!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Całka

    Aneta Całka

    W życiu bym go nie ruszyła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ja

    Marzena Ja

    Jaki fajny torcik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Kluczyńska

    Mirosława Kluczyńska

    Oooookropny!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Michalski

    Krzysztof Michalski

    Tak wstrętne, że aż piękne :D Mnie się bardzo podoba :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Markuszewska

    Kasia Markuszewska

    Barbara R Maniek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szafrańska

    Maria Szafrańska

    Pajaki tez zjadliwe??☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Piasek

    Dorota Piasek

    Obrzydliwość... Nawet wy staracie się na siłę być obrzydliwi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Abramczuk

    Jola Abramczuk

    nienawidzę pająków :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Abramczuk

    Jola Abramczuk

    nawet na na Halloween bym go nie zjadła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Abramczuk

    Jola Abramczuk

    Obrzydliwy tort a fuj !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Pająk na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort Pająk na HalloweenTort Pająk na Halloween

Halloween to świetna okazja do zabawy: lampiony z dyni, kostiumy czarownic i mumii, sztuczne pajęczyny i upiorne słodycze. Przepisów na palce wiedźmy czy ciastka-duchy jest sporo, ale jeśli chcesz, by na Twoim przyjęciu pojawił się prawdziwy cukierniczy hit, podaj tort „pająk”. To ciasto biszkoptowe o smaku kakao i wanilii, przełożone gładkim kremem o smaku morelowym. Żeby wyszło puszyste, dokładnie ubij białka jaj na sztywną pianę i bardzo powoli i stopniowo dodawaj ją do ciasta. Dokładnie przesiej mąkę, która dzięki temu stanie się lepiej napowietrzona, a gotowe ciasto bardziej miękkie. Ciasto podziel na trzy części i upiecz. W tym czasie przygotuj krem. Również podziel go na części, a jedną z nich zabarw na czarno, by zrobić z niej później dekorację. Gotowe blaty przełóż resztą kremu, natomiast przy pomocy woreczka albo rękawa cukierniczego narysuj na torcie halloweenowym pajęczynę i ozdób go sztucznymi pająkami. Możesz też ulepić je z marcepana albo masy cukrowej. Jak udekorujesz tort? Podziel się swoimi propozycjami!