Tort rafaello

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

2 sztuki

0.3 szklanki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

krem:

1 opakowanie

300 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

1 opakowanie

posypka:

1 łyżka

1 łyżka

dodatki:

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować biszkopt: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru.

Krok 2

Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany. Ubić.

Krok 3

Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie.

Krok 4

Na tortownicę z wysmarowanym olejem i posypanym mąką dnem wylać ciasto.

Krok 5

Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C.

Krok 6

Po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień biszkopt podzielić na dwie części. Każdą nasączyć alkoholem/ponczem.

Krok 7

Krem przygotować wg wskazówek na opakowaniu, podzielić na dwie części.

Krok 8

Do jednej dodać zmielone wiórki kokosowe, 2 krople aromatu kokosowego i łyżkę cukru pudru.

Krok 9

Do drugiej dodać zmielone migdały, 2 krople aromatu migdałowego i łyżkę cukru pudru.

Krok 10

Przygotować posypkę: przesmażyć na złoty kolor na Kasi z łyżką cukru pozostałe wiórki i migdały. Ostudzić.

Krok 11

Przełożenie ciasta: biszkopt-krem kokosowy-biszkopt-krem migdałowy-posypka. 

Krok 12

Tort schłodzić przed podaniem co najmniej 2h.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej