Tropikalny keks

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

5 sztuk

16 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Keksówkę (ok. 25x10cm) nasmarować Kasią i posypać mąką.

Krok 2

Zmiksować Kasię z cukrem i aromatem waniliowym, podczas miksowania dodawać po jednym żółtku.

Krok 3

W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać do drugiej masy wraz z bakaliami i razem wymieszać.

Krok 4

Włożyć masę do przygotowanej keksówki.

Krok 5

Piec przez około 60 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta po wyjęciu jest czysty (to oznacza, że ciasto jest upieczone). Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia na drucianej podstawce.

Krok 6

Po ostygnięciu można udekorować posiekanymi bakaliami.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Przed wymieszaniem z ciastem obtoczyć bakalie w niewielkiej ilości mąki. Spowoduje to ich równomierne rozmieszczenie w cieście i zapobiegnie opadaniu.

3

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska, 19.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Polak

    Jolanta Polak, 06.11.2016

    Keks hm palce lizać :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Nowak

    Halina Nowak, 05.11.2016

    Bardzo lubię takie ciasto!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tropikalny keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tropikalny keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tropikalny keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tropikalny keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tropikalny keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tropikalny keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tropikalny keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tropikalny keksTropikalny keks

Ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii jest niezwykle smaczne i uniwersalne. Przygotowane z suszonymi owocami tropikalnymi nabiera nieco egzotycznego charakteru, ale zachowuje swoją puszystość i delikatność. Przyrządza się je w podłużnej foremce nasmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Do przygotowania ciasta potrzebne są jajka, kostka do pieczenia, cukier, mąka, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i wspomniane już bakalie. Żółtka zmiksuj z kostką do pieczenia, a z białek ubij sztywną pianę i dopiero potem połącz je z pozostałymi składnikami. Suszone owoce obtocz w mące, aby nie opadły w cieście i były w nim równo rozłożone. Tropikalny keks po upieczenie będzie miękki i pachnący, z chrupiącą delikatnie skórką. Udekoruj go lukrem lub polewą i posyp pozostałymi bakaliami. Jako ozdoba sprawdzą się też wiórki kokosowe. Będą dobrze komponować się z tropikalnym charakterem ciasta. Keks będzie wyśmienitą słodką przekąską na co dzień lub podczas świąt Bożego Narodzenia. Przygotuj go, korzystając z podanego przepisu.