Trzy Kolory

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

3 szklanki

100 gramów

8 sztuk

400 gramów

2 łyżki

4 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek.

Krok 2

Kasię utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę.

Krok 3

Pod koniec ucierania dodawaj po jednym żółtku.

Krok 4

Następnie dodaj proszek do pieczenia, ocet i olej.

Krok 5

Znowu zmiksuj. Ubij pianę z białek. Wsyp mąkę, wyłóż pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj.

Krok 6

Podziel ciasto na 4 części.

Krok 7

Do jednej dodaj łyżkę kisielu cytrynowego, do drugiej łyżkę kisielu wiśniowego, do trzeciej mak, do czwartej kakao. Do dużej prostokątnej formy o wymiarach około 11 x 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia przełóż kolejno ciasta, jedno na drugim..

Krok 8

Piecz około 80 min. w 180 st. C.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Ciechowicz

    Katarzyna Ciechowicz , 21.11.2016

    ciasto takie jak piekło się dawno temu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Trzy Kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Trzy Kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Trzy Kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Trzy Kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Trzy Kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Trzy Kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Trzy Kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Trzy KoloryTrzy Kolory

Szukasz inspiracji na efektownie prezentujące się ciasto? W takim przypadku koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Na początek przygotuj masę niezbędną do upieczenia tego słodkiego wypieku. Żółtka starannie oddziel od białek, a kostkę do pieczenia ucieraj z cukrem do czasu, kiedy połączą się w puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej żółtka, następnie proszek do pieczenia, niewielką ilość octu oraz mąkę przesianą przez sito. Na samym końcu całość wymieszaj – starannie i delikatnie – z pianą ubitą z białek. Ciasto podziel na cztery części. Do każdej z nich dodaj składnik, który sprawi, że masa zmieni swój kolor. Żółty osiągniesz dzięki kisielowi cytrynowemu, delikatnie różowy poprzez dodanie kisielu wiśniowego, natomiast brązowy dzięki kakao. Dużą prostokątną formę nasmaruj tłuszczem i oprósz niewielką ilością mąki – tym samym ciasto nie będzie do niej przywierało. Kolejno wylewaj do niej różne masy. Upieczone ciasto po ostygnięciu możesz udekorować na wiele sposobów. Sprawdzi się np. lukier królewski na bazie białek jaj kurzych czy polewa czekoladowa. Wypróbuj przepis i podziel się swoją opinią.