Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

80 gramów

100 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 listków

2 łyżki

mieszanka przypraw do kebaba:

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby porwij na większe kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Kapustę w paseczki. Tofu oraz pomidory pokrój na plastry, ogórka oraz cebulę również na plastry. Sałatę porwij i pokrój w cienkie paseczki.

Krok 2

Wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce.

Krok 3

Na patelni podsmaż grzyby, cebulę i tofu, aż będą złociste. Dodaj mieszankę przypraw i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj sos BBQ i smaż aż całość zgęstnieje.

Krok 5

Na patelni grillowej podsmaż bez tłuszczu chlebek pita. Kiedy będzie gotowy posmaruj każdy majonezem. Połóż na wierzchu plastry pomidora, sałatę oraz kapustę. Następnie ułóż smażone warzywa z tofu. Od razu podawaj z dodatkowym sosem: majonezem lub jogurtem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć również innych warzyw i dodać np. sos Sriracha. Ten sam przepis wykorzystaj i stwórz mięsną wersję, dodając smażone kawałki kurczaka lub wołowiny. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Turecki chlebek z wegetariańskim kebabemTurecki chlebek z wegetariańskim kebabem

Kuchnię turecką postrzegamy najczęściej przez pryzmat popularnego kebaba, serwowanego w niemal każdym zakątku świata. Mięso, warzywa, bułka oraz sos to podstawowe składniki tego dania. Dziś zapraszamy was na nieco inną jego wersję, w której mięso zastąpimy grzybami! Rolę wołowiny, baraniny czy drobiu odegrają boczniaki, które dzięki aromatycznym przyprawom zyskają doskonały smak. Spróbujcie, a przekonacie się, że kuchnia roślinna jest naprawdę pyszna!

Dla kogo?

Turecki chlebek posmakuje zarówno wegetarianom, jak i zwolennikom mięsnych dań, dla których warzywny kebab będzie ciekawym urozmaiceniem codziennej diety.

Na jaką okazję?

Kebab z boczniaków idealnie sprawdzi się w porze obiadowej, ale nie może go także zabraknąć podczas domowej imprezy. Danie jest świetnym pomysłem na prostą i szybką przekąskę!

Czy wiesz, że?

Boczniak jest grzybem rosnącym na drewnie oraz na słomie, co spotykane jest przede wszystkim w uprawach.

Dla urozmaicenia:

Miłośnikom ostrych smaków polecamy dodatek sosu Sriracha. Jeśli natomiast wolicie kebab w wersji mięsnej, wykorzystajcie smażone kawałki kurczaka lub wołowiny.