Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

80 gramów

100 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 listków

2 łyżki

mieszanka przypraw do kebaba:

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby porwij na większe kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Kapustę w paseczki. Tofu oraz pomidory pokrój na plastry, ogórka oraz cebulę również na plastry. Sałatę porwij i pokrój w cienkie paseczki.

Krok 2

Wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce.

Krok 3

Na patelni podsmaż grzyby, cebulę i tofu, aż będą złociste. Dodaj mieszankę przypraw i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj sos BBQ i smaż aż całość zgęstnieje.

Krok 5

Na patelni grillowej podsmaż bez tłuszczu chlebek pita. Kiedy będzie gotowy posmaruj każdy majonezem. Połóż na wierzchu plastry pomidora, sałatę oraz kapustę. Następnie ułóż smażone warzywa z tofu. Od razu podawaj z dodatkowym sosem: majonezem lub jogurtem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć również innych warzyw i dodać np. sos Sriracha. Ten sam przepis wykorzystaj i stwórz mięsną wersję, dodając smażone kawałki kurczaka lub wołowiny. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Turecki chlebek z wegetariańskim kebabemTurecki chlebek z wegetariańskim kebabem

Kuchnię turecką postrzegamy najczęściej przez pryzmat popularnego kebaba, serwowanego w niemal każdym zakątku świata. Mięso, warzywa, bułka oraz sos to podstawowe składniki tego dania. Dziś zapraszamy was na nieco inną jego wersję, w której mięso zastąpimy grzybami! Rolę wołowiny, baraniny czy drobiu odegrają boczniaki, które dzięki aromatycznym przyprawom zyskają doskonały smak. Spróbujcie, a przekonacie się, że kuchnia roślinna jest naprawdę pyszna!

Dla kogo?

Turecki chlebek posmakuje zarówno wegetarianom, jak i zwolennikom mięsnych dań, dla których warzywny kebab będzie ciekawym urozmaiceniem codziennej diety.

Na jaką okazję?

Kebab z boczniaków idealnie sprawdzi się w porze obiadowej, ale nie może go także zabraknąć podczas domowej imprezy. Danie jest świetnym pomysłem na prostą i szybką przekąskę!

Czy wiesz, że?

Boczniak jest grzybem rosnącym na drewnie oraz na słomie, co spotykane jest przede wszystkim w uprawach.

Dla urozmaicenia:

Miłośnikom ostrych smaków polecamy dodatek sosu Sriracha. Jeśli natomiast wolicie kebab w wersji mięsnej, wykorzystajcie smażone kawałki kurczaka lub wołowiny.