Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
36 osób zapisało
Składniki
250 gramów
2 sztuki
200 gramów
100 gramów
4 sztuki
4 sztuki
80 gramów
100 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 listków
2 łyżki
mieszanka przypraw do kebaba:
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby porwij na większe kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Kapustę w paseczki. Tofu oraz pomidory pokrój na plastry, ogórka oraz cebulę również na plastry. Sałatę porwij i pokrój w cienkie paseczki.
Krok 2
Wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce.
Krok 3
Na patelni podsmaż grzyby, cebulę i tofu, aż będą złociste. Dodaj mieszankę przypraw i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj sos BBQ i smaż aż całość zgęstnieje.
Krok 5
Na patelni grillowej podsmaż bez tłuszczu chlebek pita. Kiedy będzie gotowy posmaruj każdy majonezem. Połóż na wierzchu plastry pomidora, sałatę oraz kapustę. Następnie ułóż smażone warzywa z tofu. Od razu podawaj z dodatkowym sosem: majonezem lub jogurtem.
Dobra rada:
Możesz użyć również innych warzyw i dodać np. sos Sriracha. Ten sam przepis wykorzystaj i stwórz mięsną wersję, dodając smażone kawałki kurczaka lub wołowiny. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem
Kuchnię turecką postrzegamy najczęściej przez pryzmat popularnego kebaba, serwowanego w niemal każdym zakątku świata. Mięso, warzywa, bułka oraz sos to podstawowe składniki tego dania. Dziś zapraszamy was na nieco inną jego wersję, w której mięso zastąpimy grzybami! Rolę wołowiny, baraniny czy drobiu odegrają boczniaki, które dzięki aromatycznym przyprawom zyskają doskonały smak. Spróbujcie, a przekonacie się, że kuchnia roślinna jest naprawdę pyszna!
Dla kogo?
Turecki chlebek posmakuje zarówno wegetarianom, jak i zwolennikom mięsnych dań, dla których warzywny kebab będzie ciekawym urozmaiceniem codziennej diety.
Na jaką okazję?
Kebab z boczniaków idealnie sprawdzi się w porze obiadowej, ale nie może go także zabraknąć podczas domowej imprezy. Danie jest świetnym pomysłem na prostą i szybką przekąskę!
Czy wiesz, że?
Boczniak jest grzybem rosnącym na drewnie oraz na słomie, co spotykane jest przede wszystkim w uprawach.
Dla urozmaicenia:
Miłośnikom ostrych smaków polecamy dodatek sosu Sriracha. Jeśli natomiast wolicie kebab w wersji mięsnej, wykorzystajcie smażone kawałki kurczaka lub wołowiny.