Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

80 gramów

100 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 listków

2 łyżki

mieszanka przypraw do kebaba:

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby porwij na większe kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Kapustę w paseczki. Tofu oraz pomidory pokrój na plastry, ogórka oraz cebulę również na plastry. Sałatę porwij i pokrój w cienkie paseczki.

Krok 2

Wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce.

Krok 3

Na patelni podsmaż grzyby, cebulę i tofu, aż będą złociste. Dodaj mieszankę przypraw i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj sos BBQ i smaż aż całość zgęstnieje.

Krok 5

Na patelni grillowej podsmaż bez tłuszczu chlebek pita. Kiedy będzie gotowy posmaruj każdy majonezem. Połóż na wierzchu plastry pomidora, sałatę oraz kapustę. Następnie ułóż smażone warzywa z tofu. Od razu podawaj z dodatkowym sosem: majonezem lub jogurtem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć również innych warzyw i dodać np. sos Sriracha. Ten sam przepis wykorzystaj i stwórz mięsną wersję, dodając smażone kawałki kurczaka lub wołowiny. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Turecki chlebek z wegetariańskim kebabemTurecki chlebek z wegetariańskim kebabem

Kuchnię turecką postrzegamy najczęściej przez pryzmat popularnego kebaba, serwowanego w niemal każdym zakątku świata. Mięso, warzywa, bułka oraz sos to podstawowe składniki tego dania. Dziś zapraszamy was na nieco inną jego wersję, w której mięso zastąpimy grzybami! Rolę wołowiny, baraniny czy drobiu odegrają boczniaki, które dzięki aromatycznym przyprawom zyskają doskonały smak. Spróbujcie, a przekonacie się, że kuchnia roślinna jest naprawdę pyszna!

Dla kogo?

Turecki chlebek posmakuje zarówno wegetarianom, jak i zwolennikom mięsnych dań, dla których warzywny kebab będzie ciekawym urozmaiceniem codziennej diety.

Na jaką okazję?

Kebab z boczniaków idealnie sprawdzi się w porze obiadowej, ale nie może go także zabraknąć podczas domowej imprezy. Danie jest świetnym pomysłem na prostą i szybką przekąskę!

Czy wiesz, że?

Boczniak jest grzybem rosnącym na drewnie oraz na słomie, co spotykane jest przede wszystkim w uprawach.

Dla urozmaicenia:

Miłośnikom ostrych smaków polecamy dodatek sosu Sriracha. Jeśli natomiast wolicie kebab w wersji mięsnej, wykorzystajcie smażone kawałki kurczaka lub wołowiny.