Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 łyżki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle razem z drobno posiekaną cebulą. Kiedy powstałą woda odparuje, dodajemy natkę, kremówkę oraz przygotowany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu sos pieczarkowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Ciasto na placki przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, dodając do nich dodatkowo suszony tymianek. Niezbyt grube placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Krok 3

Placki polewamy sosem i na każdą porcję dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Serwujemy gorące.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej