Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 łyżki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle razem z drobno posiekaną cebulą. Kiedy powstałą woda odparuje, dodajemy natkę, kremówkę oraz przygotowany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu sos pieczarkowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Ciasto na placki przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, dodając do nich dodatkowo suszony tymianek. Niezbyt grube placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Krok 3

Placki polewamy sosem i na każdą porcję dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Serwujemy gorące.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej