Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym
łatwe
22 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
3 łyżki
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
2 szczypty
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle razem z drobno posiekaną cebulą. Kiedy powstałą woda odparuje, dodajemy natkę, kremówkę oraz przygotowany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu sos pieczarkowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 2
Ciasto na placki przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, dodając do nich dodatkowo suszony tymianek. Niezbyt grube placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Krok 3
Placki polewamy sosem i na każdą porcję dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Serwujemy gorące.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej