Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 łyżki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle razem z drobno posiekaną cebulą. Kiedy powstałą woda odparuje, dodajemy natkę, kremówkę oraz przygotowany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu sos pieczarkowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Ciasto na placki przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, dodając do nich dodatkowo suszony tymianek. Niezbyt grube placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Krok 3

Placki polewamy sosem i na każdą porcję dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Serwujemy gorące.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej