Tzatzyki przepis - sos na bazie jogurtu greckiego | Przepisy.pl pixel

Tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
240 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

406 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki, oprósz solą. Odstaw na ok. 10 min. Po tym czasie wyciśnij ogórki, by usunąć nadmiar soku i soli.

Krok 2

Czosnek rozetrzyj na miazgę.

Krok 3

Ogórki z czosnkiem przełóż do miski, połącz z jogurtem, sokiem z cytryny i Mieszanką Grecką Knorr.

przepisy.pl

Dobra rada:

Razem z ogórkami możesz zetrzeć kilka rzodkiewek, dzięki czemu tzatzyki będzie smakować wyjątkowo i zaskakująco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - TzatzikiTzatziki

Lubisz sosy na bazie jogurtu greckiego? Tzatzyki należy do najpopularniejszych z nich! Pasuje do wielu dań – smażonych, pieczonych, grillowanych. Czosnek i ogórek tworzą zgrany duet i czynią z tzatzyki sos, bez którego trudno się obejść.

Dla kogo?

Dla entuzjastów lekkich sosów na bazie jogurtu. Zrobisz go w kilka minut, a efekt po prostu zachwyca. Podaj go do placuszków z cukinii, a przekonasz się, jak wspaniale mogą smakować.

Na jaką okazję?

Zawsze wtedy, gdy potrzebujesz sosu, który podkręci nawet najzwyklejsze potrawy. Żaden grill nie może się bez niego obejść.

Czy wiesz, że?

Sos tzatzyki to jedna z najpopularniejszych przystawek kuchni greckiej. Można wzbogacać ją o różne dodatki, takie jak koperek, ocet winny i oliwki.

Dla urozmaicenia

Jak zrobić tzatzyki, by były jeszcze ciekawsze w smaku? Wzbogać przepis o dwie-trzy starte rzodkiewki. Będzie pysznie!