Wegański smarowidło „rybne” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański smarowidło „rybne”

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

240 gramów

1 łyżka

320 gramów

30 gramów

5 gramów

5 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Glony wakame zalej letnią woda na 10 minut. Następnie odcedź i odciśnij.

Krok 2

Cebulkę pokrój drobno. Podsmaż na patelni z olejem aż zrobi się rumiana.

Krok 3

Wsyp przyprawę Knorr, podsmaż jeszcze pół minuty i dodaj ciecierzycę.

Krok 4

Następnie przełóż całą zawartość patelni do kielicha blendera. Dodaj tofu, wakame, połamane glony norii, pastę sezamową i sok z limonki. Całość zmiksuj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podawaj z posiekaną dymką najlepiej na grzankach.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie smarowidło możesz również traktować jako dip. Doskonałe jako drobna przekąska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa po chińsku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański smarowidło „rybne”Wegański smarowidło „rybne”

Glony do tej pory nie brzmiały dla ciebie zbyt zachęcająco? Może wynikało z braku pomysłu na włączenie ich do jadłospisu? Od dziś ten problem bezpowrotnie zniknie! Przekonaj się, jak w prosty sposób i przy użyciu kilku dodatkowych składników można zamienić nori i wakame w przepyszne wegańskie smarowidło „rybne” do kanapek, grzanek i chrupiących przekąsek.

Dla kogo?

W tym przepisie czeka na ciebie sporo nowości. Jesteś gotowy? Doskonale! Wejdź do kuchni i w 20 minut przygotuj wyśmienitą wegańską pastę „rybną” o bardzo bogatym smaku. Pamiętaj, że do jej zrobienia nie będą potrzebne żadne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Na jaką okazję?

Każda pora jest dobra, by spróbować czegoś nowego. Wegańskie smarowidło „rybne” możesz dodać do kanapek, które zjesz w porze śniadania albo kolacji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go jako dipu do surowych warzyw i chrupiących krakersów podczas spotkania ze znajomymi.

Czy wiesz, że?

Glony są bardzo rozpowszechnionym składnikiem w kuchni japońskiej. Używa się ich nie tylko do owijania apetycznych rolek sushi. Równie dobrze sprawdzą się podczas przygotowywania „rybnego” smarowidła.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do wegańskiego smarowidła „rybnego” odrobinę ostrej musztardy.