
Składniki
80 gramów
240 gramów
1 łyżka
320 gramów
30 gramów
5 gramów
5 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Glony wakame zalej letnią woda na 10 minut. Następnie odcedź i odciśnij.
Krok 2
Cebulkę pokrój drobno. Podsmaż na patelni z olejem aż zrobi się rumiana.
Krok 3
Wsyp przyprawę Knorr, podsmaż jeszcze pół minuty i dodaj ciecierzycę.
Krok 4
Następnie przełóż całą zawartość patelni do kielicha blendera. Dodaj tofu, wakame, połamane glony norii, pastę sezamową i sok z limonki. Całość zmiksuj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podawaj z posiekaną dymką najlepiej na grzankach.

Dobra rada:
Takie smarowidło możesz również traktować jako dip. Doskonałe jako drobna przekąska.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegański smarowidło „rybne”
Glony do tej pory nie brzmiały dla ciebie zbyt zachęcająco? Może wynikało z braku pomysłu na włączenie ich do jadłospisu? Od dziś ten problem bezpowrotnie zniknie! Przekonaj się, jak w prosty sposób i przy użyciu kilku dodatkowych składników można zamienić nori i wakame w przepyszne wegańskie smarowidło „rybne” do kanapek, grzanek i chrupiących przekąsek.
Dla kogo?
W tym przepisie czeka na ciebie sporo nowości. Jesteś gotowy? Doskonale! Wejdź do kuchni i w 20 minut przygotuj wyśmienitą wegańską pastę „rybną” o bardzo bogatym smaku. Pamiętaj, że do jej zrobienia nie będą potrzebne żadne produkty pochodzenia zwierzęcego.
Na jaką okazję?
Każda pora jest dobra, by spróbować czegoś nowego. Wegańskie smarowidło „rybne” możesz dodać do kanapek, które zjesz w porze śniadania albo kolacji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go jako dipu do surowych warzyw i chrupiących krakersów podczas spotkania ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Glony są bardzo rozpowszechnionym składnikiem w kuchni japońskiej. Używa się ich nie tylko do owijania apetycznych rolek sushi. Równie dobrze sprawdzą się podczas przygotowywania „rybnego” smarowidła.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do wegańskiego smarowidła „rybnego” odrobinę ostrej musztardy.