Wegański smarowidło „rybne” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański smarowidło „rybne”

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

240 gramów

1 łyżka

320 gramów

30 gramów

5 gramów

5 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Glony wakame zalej letnią woda na 10 minut. Następnie odcedź i odciśnij.

Krok 2

Cebulkę pokrój drobno. Podsmaż na patelni z olejem aż zrobi się rumiana.

Krok 3

Wsyp przyprawę Knorr, podsmaż jeszcze pół minuty i dodaj ciecierzycę.

Krok 4

Następnie przełóż całą zawartość patelni do kielicha blendera. Dodaj tofu, wakame, połamane glony norii, pastę sezamową i sok z limonki. Całość zmiksuj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podawaj z posiekaną dymką najlepiej na grzankach.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie smarowidło możesz również traktować jako dip. Doskonałe jako drobna przekąska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański smarowidło „rybne”Wegański smarowidło „rybne”

Glony do tej pory nie brzmiały dla ciebie zbyt zachęcająco? Może wynikało z braku pomysłu na włączenie ich do jadłospisu? Od dziś ten problem bezpowrotnie zniknie! Przekonaj się, jak w prosty sposób i przy użyciu kilku dodatkowych składników można zamienić nori i wakame w przepyszne wegańskie smarowidło „rybne” do kanapek, grzanek i chrupiących przekąsek.

Dla kogo?

W tym przepisie czeka na ciebie sporo nowości. Jesteś gotowy? Doskonale! Wejdź do kuchni i w 20 minut przygotuj wyśmienitą wegańską pastę „rybną” o bardzo bogatym smaku. Pamiętaj, że do jej zrobienia nie będą potrzebne żadne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Na jaką okazję?

Każda pora jest dobra, by spróbować czegoś nowego. Wegańskie smarowidło „rybne” możesz dodać do kanapek, które zjesz w porze śniadania albo kolacji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go jako dipu do surowych warzyw i chrupiących krakersów podczas spotkania ze znajomymi.

Czy wiesz, że?

Glony są bardzo rozpowszechnionym składnikiem w kuchni japońskiej. Używa się ich nie tylko do owijania apetycznych rolek sushi. Równie dobrze sprawdzą się podczas przygotowywania „rybnego” smarowidła.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do wegańskiego smarowidła „rybnego” odrobinę ostrej musztardy.