Wegański smarowidło „rybne” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański smarowidło „rybne”

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

240 gramów

1 łyżka

320 gramów

30 gramów

5 gramów

5 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Glony wakame zalej letnią woda na 10 minut. Następnie odcedź i odciśnij.

Krok 2

Cebulkę pokrój drobno. Podsmaż na patelni z olejem aż zrobi się rumiana.

Krok 3

Wsyp przyprawę Knorr, podsmaż jeszcze pół minuty i dodaj ciecierzycę.

Krok 4

Następnie przełóż całą zawartość patelni do kielicha blendera. Dodaj tofu, wakame, połamane glony norii, pastę sezamową i sok z limonki. Całość zmiksuj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podawaj z posiekaną dymką najlepiej na grzankach.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie smarowidło możesz również traktować jako dip. Doskonałe jako drobna przekąska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański smarowidło „rybne” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Garus
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański smarowidło „rybne”Wegański smarowidło „rybne”

Glony do tej pory nie brzmiały dla ciebie zbyt zachęcająco? Może wynikało z braku pomysłu na włączenie ich do jadłospisu? Od dziś ten problem bezpowrotnie zniknie! Przekonaj się, jak w prosty sposób i przy użyciu kilku dodatkowych składników można zamienić nori i wakame w przepyszne wegańskie smarowidło „rybne” do kanapek, grzanek i chrupiących przekąsek.

Dla kogo?

W tym przepisie czeka na ciebie sporo nowości. Jesteś gotowy? Doskonale! Wejdź do kuchni i w 20 minut przygotuj wyśmienitą wegańską pastę „rybną” o bardzo bogatym smaku. Pamiętaj, że do jej zrobienia nie będą potrzebne żadne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Na jaką okazję?

Każda pora jest dobra, by spróbować czegoś nowego. Wegańskie smarowidło „rybne” możesz dodać do kanapek, które zjesz w porze śniadania albo kolacji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go jako dipu do surowych warzyw i chrupiących krakersów podczas spotkania ze znajomymi.

Czy wiesz, że?

Glony są bardzo rozpowszechnionym składnikiem w kuchni japońskiej. Używa się ich nie tylko do owijania apetycznych rolek sushi. Równie dobrze sprawdzą się podczas przygotowywania „rybnego” smarowidła.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do wegańskiego smarowidła „rybnego” odrobinę ostrej musztardy.