Węgierskie naleśniki a la Gundel z lodami Carte d’Or Malaga
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
naleśniki:
50 gramów
170 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
nadzienie:
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
sos czekoladowy:
50 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mikserem mąkę, wodę, mleko, jajka i szczyptę soli. Masło rozpuść w rondelku i przestudź. Wlej do ciasta naleśnikowego i ponownie wymieszaj mikserem.
Krok 2
Na małą rozgrzaną patelnię wlewaj cienką warstwę ciasta. Gdy naleśnik z jednej strony się upiecze, przełóż go na drugą stronę i dopiecz.
Krok 3
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Podduś na patelni razem z cukrem, masłem i rodzynkami.
Krok 4
Śmietankę zagrzej, wrzuć pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż powstanie gładki sos.
Krok 5
Naleśniki zwiń dość ciasno w rulony i ułóż na talerzu. Obłóż uduszonymi gruszkami i polej sosem czekoladowym.Podawaj jeszcze ciepłe z lodami Carte d'Or Malaga.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej