Wielkanocny tort królik z białą czekoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

224 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij
Wielkanocny tort królik z białą czekoladą

Składniki

ciasto:

225 gramów

185 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

225 gramów

100 gramów

krem waniliowy:

175 gramów

500 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

dekoracja:

100 gramów

90 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boki oraz spód dwóch głębokich tortownic o średnicy ok. 20 cm posmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4).

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 1

Krok 2

Utrzyj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem na lekką i puszystą masę.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 2

Krok 3

Do masy dodaj ekstrakt waniliowy oraz jajka, jedno po drugim, wciąż ucierając.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 3

Krok 4

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz startą białą czekoladę.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozdziel między dwie przygotowane tortownice i piecz w piekarniku przez 35 minut, aż będzie sprężyste i nabierze złotego koloru.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 5

Krok 6

Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 6

Krok 7

Z białej masy cukierniczej wytnij dwa kółka i odłóż na bok.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 7

Krok 8

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Narysuj na nich źrenice z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i odłóż do zastygnięcia.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 8

Krok 9

Połóż papier do pieczenia na szablonie do przygotowania ust i uszu. Rozpuszczoną gorzką czekoladę umieść w jednorazowym stożku do dekoracji. Przy pomocy szablonu narysuj usta, a następnie uszy, rozsmarowując czekoladę szpatułką. Odłóż je do lodówki, aby zastygły.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 9

Krok 10

Po zastygnięciu gorzkiej czekolady, rozpuszczoną białą czekoladę umieść w jednorazowym stożku do dekoracji. Cienką warstwę białej czekolady rozsmaruj na uszach. Różową posypką udekoruj środkową część uszu i umieść uszy w lodówce do zastygnięcia.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 10

Krok 11

Aby przygotować krem, utrzyj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodawaj schłodzoną przegotowaną wodę, aby uzyskać konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 11

Krok 12

Kiedy warstwy ciasta ostygną, przełóż je kremem waniliowym. Pozostałą częścią kremu posmaruj boki oraz wierzch ciasta, używając szpatułki.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 12

Krok 13

Oczy i usta delikatnie dociśnij do kremu. Z różowej pianki marshmallow wytnij trójkąt i umieść w miejscu nosa. Białą piankę marshmallow przyklej po drugiej stronie ciasta, aby otrzymać ogonek królika. Wyjmij przygotowane uszy z lodówki, zrób 2 nacięcia na wierzchu ciasta i umieść w nich uszy. Będę stabilniejsze dzięki niewielkiej ilości dodatkowego kremu za uszami.

Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - Krok 13
2

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Miłek

    Aleksandra Miłek , 13.04.2017

    Bardzo smaczny torcik :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 06.04.2017

    śliczny torcik i będzie smaczny ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny tort królik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makowa panienka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny tort królik z białą czekoladąWielkanocny tort królik z białą czekoladą

Jeśli zastanawiasz się nad wyjątkowym ciastem na Wielkanoc, wybierz tort z tego przepisu. Będzie nie tylko smaczny, ale również stanie się efektowną ozdobą świątecznego stołu. Na początek przygotuj dwa biszkopty. Pamiętaj o tym, aby wszystkie składniki potrzebne do jego upieczenia ogrzać do temperatury pokojowej. To znacznie ułatwi Ci dalszą pracę. Mąkę przesiej przez sito, dzięki czemu unikniesz nieestetycznych grudek. Aby masa na ciasto była dobrze napowietrzona, poszczególne składniki mieszaj przez dość krótki czas. Kiedy biszkopty będą już gotowe, przygotuj krem waniliowy. Za jego pomocą połącz dwa blaty w jeden. Rozsmaruj go również na wierzchu i po bokach ciasta. Następnie udekoruj wypiek, sprawiając, że będzie przypominać królika. Oczy wykonasz z masy cukierniczej, natomiast uszy i usta z rozpuszczonej w kąpieli wodnej tabliczki czekolady. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz wyjątkowo efektowne ciasto wielkanocne. Koniecznie pamiętaj o nim, komponując swoje świąteczne menu. Smacznego.