Wielkanocny wieniec czekoladowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

83 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 sztuki

0.75 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżka

2 łyżki

dekoracja:

1 opakowanie

1 opakowanie

krem:

1 opakowanie

2 szklanki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tłuszcz utrzeć na puszystą masę, dodać cukier, żółtka, mleko i rum.

Krok 2

Stale mieszając dosypywać obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Krok 4

Przełożyć je do formy z kominkiem i piec 40 min. w temp. 180 stopni.

Krok 5

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić.

Krok 6

Margarynę utrzeć na puszystą masę i dodać małymi porcjami budyń.

Krok 7

Dodać także aromat i czekoladę startą na tarce.

Krok 8

Ostudzone ciasto podzielić na trzy warstwy i przełożyć kremem.

Krok 9

Wieniec oblać polewą czekoladową i ozdobić bita śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej