Wiosenna tarta z owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

18

183 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

przełożenie:

500 gramów

150 gramów

3 łyżki

dekoracja:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj mikserem.

Krok 2

Ciasto przełóż na posypany mąką blat i szybko zagnieć.

Krok 3

Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Krok 4

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.

Krok 5

Formę do tarty posmaruj Kasią i posyp bułką tarta, wyłóż na nią ciasto tak, by brzegi utworzyły coś na kształt falbany.

Krok 6

Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i piecz około 20 min. w 200 st.C.

Krok 7

Rozmrożone truskawki osącz na sicie, wymieszaj z żelfiksem i zagotuj.

Krok 8

Na koniec dodaj cukier i jeszcze raz zagotuj.

Krok 9

Masę truskawkową przełóż na upieczony spód tarty.

Krok 10

Odstaw do zastygnięcia. Owoce pokrój i ułóż fantazyjnie na tarcie.

1

Opinie o przepisie

  • Iwona Stanisławek

    Iwona Stanisławek , 07.07.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna tarta z owocami Wiosenna tarta z owocami

Tarta to niezwykle uniwersalne danie, które możesz przygotować na wiele sposobów i okazji. Świetnie sprawdza się zarówno w wariancie słodkim, jak i słonym. Wiosenna tarta z owocami zachwyci Cię smakiem i pięknym wyglądem. Spód z kruchego ciasta doskonale pasuje do lekko kwaskowatej truskawkowej masy. Warto dodać na wierzch wypieku pokrojone brzoskwinie oraz kiwi. Doskonale sprawdzą się jednak też: mandarynki, banany, maliny, borówki lub cząstki ananasa. Wiosenna tarta z owocami to pyszne ciasto, które wykonasz szybko i w bardzo prosty sposób. Idealnie pasuje na drugie śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę. Podawaj ją pokrojoną w duże trójkąty, posypaną obficie cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany. Jeśli chcesz, aby na Twoim stole zagościły wiosenne smaki, wystarczy pobrać listę składników i kierować się wskazówkami z poniższego przepisu. Warto też urozmaicać smak ciasta ulubionymi sezonowymi owocami, tworząc własne kompozycje. Przekonaj się, jakie to proste. Życzymy smacznego.