Wiosenna tarta z owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

18

166 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

przełożenie:

500 gramów

150 gramów

3 łyżki

dekoracja:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj mikserem.

Krok 2

Ciasto przełóż na posypany mąką blat i szybko zagnieć.

Krok 3

Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Krok 4

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.

Krok 5

Formę do tarty posmaruj Kasią i posyp bułką tarta, wyłóż na nią ciasto tak, by brzegi utworzyły coś na kształt falbany.

Krok 6

Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i piecz około 20 min. w 200 st.C.

Krok 7

Rozmrożone truskawki osącz na sicie, wymieszaj z żelfiksem i zagotuj.

Krok 8

Na koniec dodaj cukier i jeszcze raz zagotuj.

Krok 9

Masę truskawkową przełóż na upieczony spód tarty.

Krok 10

Odstaw do zastygnięcia. Owoce pokrój i ułóż fantazyjnie na tarcie.

1

Opinie o przepisie

  • Iwona Stanisławek

    Iwona Stanisławek

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna tarta z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna tarta z owocami Wiosenna tarta z owocami

Tarta to niezwykle uniwersalne danie, które możesz przygotować na wiele sposobów i okazji. Świetnie sprawdza się zarówno w wariancie słodkim, jak i słonym. Wiosenna tarta z owocami zachwyci Cię smakiem i pięknym wyglądem. Spód z kruchego ciasta doskonale pasuje do lekko kwaskowatej truskawkowej masy. Warto dodać na wierzch wypieku pokrojone brzoskwinie oraz kiwi. Doskonale sprawdzą się jednak też: mandarynki, banany, maliny, borówki lub cząstki ananasa. Wiosenna tarta z owocami to pyszne ciasto, które wykonasz szybko i w bardzo prosty sposób. Idealnie pasuje na drugie śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę. Podawaj ją pokrojoną w duże trójkąty, posypaną obficie cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany. Jeśli chcesz, aby na Twoim stole zagościły wiosenne smaki, wystarczy pobrać listę składników i kierować się wskazówkami z poniższego przepisu. Warto też urozmaicać smak ciasta ulubionymi sezonowymi owocami, tworząc własne kompozycje. Przekonaj się, jakie to proste. Życzymy smacznego.