
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
4 plastry
8 plastrów
2 sztuki
100 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 opakowanie
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oliwę wlej do kielicha blendera. Dodaj suszone pomidory, kilka listków bazylii i kostkę bulionu warzywnego Knorr. Całość zmiksuj na gęstą pastę.

Krok 2
Chleb panini przekrój wzdłuż na dwie równe połowy. Obie części posmaruj wcześniej przygotowaną pastą z kostki Knorr.

Krok 3
Przygotuj deskę do krojenia. Pomidory umyj i osusz, a następnie pokrój w plasterki. Oliwki pokrój na równe krążki.

Krok 4
Na posmarowaną pastą kromkę pieczywa panini połóż dwa plastry sera żółtego, plaster ulubionej szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.

Krok 5
Gotowe panini z szynką i serem połóż na ruszt grilla elektrycznego, zamknij pokrywę i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący, a ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.

Krok 6
Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini z szynką i serem przekrój na pół i podawaj z sałatką.


Dobra rada:
Sałatka z rukoli będzie doskonale komponować się z tradycyjną oliwą z oliwek, która podkreśli włoski charakter dania.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoskie panini z szynką i serem
Włosi słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek na gorąco. Domowe panini z szynką i serem łatwo przygotujesz we własnej kuchni. Wystarczy nieco dobrych chęci i składniki, które na pewno masz pod ręką, aby zrobić kulinarną niespodziankę rodzinie lub ukochanej osobie. Włoskie panini z szynką i serem to przekąska smaczna i oryginalna. Do tego czarna kawa lub szklanka soku i miły początek dnia z domowym panini gwarantowany.
Dla kogo?
Panini z szynką i serem możesz znaleźć w ofercie kawiarni i barów kanapkowych, ale czy zastanawiało Cię kiedyś, jak zrobić panini samodzielnie? Nie jest to dużo bardziej skomplikowane od tradycyjnej kanapki na zimno. Mimo to kanapka panini z szynką i serem nie ma sobie równych! W końcu autorem receptury są Włosi – mistrzowie prostych i pysznych dań.
Na jaką okazję?
Jesienią i zimą śniadanie na ciepło smakuje najlepiej. Przepis na panini z szynką i serem potraktuj więc jako pomysł na smakowite rozpoczęcie dnia. Nie zachowuj go wyłącznie dla siebie! Kanapkami panini poczęstuj znajomych, gdy wpadną w odwiedziny w porze lunchu albo kolacji.
Czy wiesz, że?
Panino to po włosku kanapka. Najlepiej smakuje serwowana na ciepło, po uprzednim podgrzaniu w grillu elektrycznym lub opiekaczu. Jeśli nie masz żadnego z tych urządzeń, zastosuj sprawdzony patent – połóż kanapkę panini z szynką i serem na gorącej patelni, a następnie mocno dociśnij ją do dna naczynia.
Dla urozmaicenia:
Panini przepis z szynką i serem możesz przyrządzić z chleba lub pszennej bułki ciabatty. Do środka wkłada się różne składniki – ich dobór zależy wyłącznie od fantazji kucharza. W przepisie na panini mogą pojawić się ser, szynka, salami, pieczone mięso i warzywa, takie jak pomidor, sałata, oliwki czy papryka.