Wuzetka z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

2 szklanki

4 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

0.5 litra

0.5 szklanki

2 łyżeczki

150 mililitrów

2

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę, cukier, Kasię i kakao zagotować. Po ostudzeniu odlać 1/2 szklanki na polewę. Do ostudzonej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i jeszcze raz bardzo delikatnie połączyć z masą. Piec ok. 50 minut w temp.180 'C.

Krok 2

Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół i nasączyć 2/3 ponczu. Żelatynę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijać na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodać cukier puder i zimną żelatynę. Zmiksować do całkowitego wymieszania składników.

Krok 3

Wyłożyć na biszkopt, na to układamy wydrylowane wiśnie z wiśniówki, ewentualnie z kompotu (w wersji dla dzieci), mogą też być czereśnie z kompotu. Układamy drugi kawałek biszkoptu nasączony resztą ponczu. Polewamy polewą, którą odlaliśmy. Wstawiamy na około 3 godziny do lodówki. Kroimy na kawałki i dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i układamy na wierzch po wiśni lub czereśni Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wuzetka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wuzetka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wuzetka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wuzetka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wuzetka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wuzetka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wuzetka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wiśniaczek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej