Zapiekana gęś z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana gęś z jabłkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 pęczki

null

null

6 sztuk

1 litr

5 kilogramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj gęś i odetnij jej szyję i skrzydła. Włóż mięso do wody z lodem na 4 godziny.

Krok 2

3 jabłka i 3 cebule pokrój w grubą kostkę. Następnie wymieszaj je z solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 3

Wyciągnij gęś z wody i osusz. Posyp ją solą i pieprzem (w środku też) i nadziej wcześniej pokrojonymi jabłkami i cebulą. Wsadź do brytfanny, wlej wywar z rosołu Knorr, wsadź do pieca i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni często polewając mi

Krok 4

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni dodając przy okazji resztę jabłek i cebuli i piecz kolejne 30 minut.

Krok 5

Kiedy ten czas upłynie oddziel tłuszcz od sosu spod pieczenia. Sam sos dopraw pieprzem i solą. Gęś podawaj z pieczonymi jabłkami i cebulą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

Zobacz również