Zapiekana gęś z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana gęś z jabłkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 pęczki

null

null

6 sztuk

1 litr

5 kilogramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj gęś i odetnij jej szyję i skrzydła. Włóż mięso do wody z lodem na 4 godziny.

Krok 2

3 jabłka i 3 cebule pokrój w grubą kostkę. Następnie wymieszaj je z solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 3

Wyciągnij gęś z wody i osusz. Posyp ją solą i pieprzem (w środku też) i nadziej wcześniej pokrojonymi jabłkami i cebulą. Wsadź do brytfanny, wlej wywar z rosołu Knorr, wsadź do pieca i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni często polewając mi

Krok 4

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni dodając przy okazji resztę jabłek i cebuli i piecz kolejne 30 minut.

Krok 5

Kiedy ten czas upłynie oddziel tłuszcz od sosu spod pieczenia. Sam sos dopraw pieprzem i solą. Gęś podawaj z pieczonymi jabłkami i cebulą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Zobacz również