Zapiekana gęś z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana gęś z jabłkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 pęczki

null

null

6 sztuk

1 litr

5 kilogramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj gęś i odetnij jej szyję i skrzydła. Włóż mięso do wody z lodem na 4 godziny.

Krok 2

3 jabłka i 3 cebule pokrój w grubą kostkę. Następnie wymieszaj je z solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 3

Wyciągnij gęś z wody i osusz. Posyp ją solą i pieprzem (w środku też) i nadziej wcześniej pokrojonymi jabłkami i cebulą. Wsadź do brytfanny, wlej wywar z rosołu Knorr, wsadź do pieca i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni często polewając mi

Krok 4

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni dodając przy okazji resztę jabłek i cebuli i piecz kolejne 30 minut.

Krok 5

Kiedy ten czas upłynie oddziel tłuszcz od sosu spod pieczenia. Sam sos dopraw pieprzem i solą. Gęś podawaj z pieczonymi jabłkami i cebulą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Warzywne curry z ryżem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

Zobacz również