Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym
łatwe
52 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
250 gramów
2 sztuki
5 sztuk
3 łyżki
250 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędlinę, pokrój na mniejsze kawałki - w kostkę albo paseczki. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w ćwierć plasterki.
Krok 2
Na dużej patelni albo w rondlu rozgrej tłuszcz, podsmaż cebulę z wędliną aż zaczną się rumienić, dodaj pieczarki, podsmaż jeszcze chwilę.
Krok 3
Zalej całość sosem ze słoika. Dodaj okk. 1,5 szkl. wody, kostkę mięsną, bulionetkę i mini kostki, zagotuj, dopraw pieprzem. Przestudź.
Krok 4
Przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je masłem i posyp bułką tartą. Do przestudzonego sosu dodaj suchy makaron, wymieszaj.
Krok 5
Połowę makaronu wyłóż do naczynia, posyp równomiernie połową sera i wyłóż resztę makaronu. Wierzch posyp resztą sera. Naczynie przykryj arkuszami folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.
Krok 6
Przed podaniem przestudź nieco zapiekankę żeby było łatwiej ją nakładać. Podawaj z ulubiną surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej