Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym
łatwe
72 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
250 gramów
2 sztuki
5 sztuk
3 łyżki
250 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędlinę, pokrój na mniejsze kawałki - w kostkę albo paseczki. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w ćwierć plasterki.

Krok 2
Na dużej patelni albo w rondlu rozgrej tłuszcz, podsmaż cebulę z wędliną aż zaczną się rumienić, dodaj pieczarki, podsmaż jeszcze chwilę.

Krok 3
Zalej całość sosem ze słoika. Dodaj okk. 1,5 szkl. wody, kostkę mięsną, bulionetkę i mini kostki, zagotuj, dopraw pieprzem. Przestudź.

Krok 4
Przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je masłem i posyp bułką tartą. Do przestudzonego sosu dodaj suchy makaron, wymieszaj.

Krok 5
Połowę makaronu wyłóż do naczynia, posyp równomiernie połową sera i wyłóż resztę makaronu. Wierzch posyp resztą sera. Naczynie przykryj arkuszami folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.

Krok 6
Przed podaniem przestudź nieco zapiekankę żeby było łatwiej ją nakładać. Podawaj z ulubiną surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej