Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 gramów

2 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

250 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędlinę, pokrój na mniejsze kawałki - w kostkę albo paseczki. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w ćwierć plasterki.

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - Krok 1

Krok 2

Na dużej patelni albo w rondlu rozgrej tłuszcz, podsmaż cebulę z wędliną aż zaczną się rumienić, dodaj pieczarki, podsmaż jeszcze chwilę.

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - Krok 2

Krok 3

Zalej całość sosem ze słoika. Dodaj okk. 1,5 szkl. wody, kostkę mięsną, bulionetkę i mini kostki, zagotuj, dopraw pieprzem. Przestudź.

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je masłem i posyp bułką tartą. Do przestudzonego sosu dodaj suchy makaron, wymieszaj.

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - Krok 4

Krok 5

Połowę makaronu wyłóż do naczynia, posyp równomiernie połową sera i wyłóż resztę makaronu. Wierzch posyp resztą sera. Naczynie przykryj arkuszami folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem przestudź nieco zapiekankę żeby było łatwiej ją nakładać. Podawaj z ulubiną surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej