Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym
łatwe
56 osób zapisało
Składniki
400 gramów
250 gramów
2 sztuki
5 sztuk
3 łyżki
250 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędlinę, pokrój na mniejsze kawałki - w kostkę albo paseczki. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w ćwierć plasterki.
Krok 2
Na dużej patelni albo w rondlu rozgrej tłuszcz, podsmaż cebulę z wędliną aż zaczną się rumienić, dodaj pieczarki, podsmaż jeszcze chwilę.
Krok 3
Zalej całość sosem ze słoika. Dodaj okk. 1,5 szkl. wody, kostkę mięsną, bulionetkę i mini kostki, zagotuj, dopraw pieprzem. Przestudź.
Krok 4
Przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je masłem i posyp bułką tartą. Do przestudzonego sosu dodaj suchy makaron, wymieszaj.
Krok 5
Połowę makaronu wyłóż do naczynia, posyp równomiernie połową sera i wyłóż resztę makaronu. Wierzch posyp resztą sera. Naczynie przykryj arkuszami folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.
Krok 6
Przed podaniem przestudź nieco zapiekankę żeby było łatwiej ją nakładać. Podawaj z ulubiną surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej