Zapiekanka pasterska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 mililitrów

200 gramów

200 gramów

farsz:

500 gramów

200 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 puszka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

150 gramów

1 pęczek

purée ziemniaczane:

600 gramów

0.5 łyżeczki

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj do miękkości i odlej z nich wodę. Następnie rozbij tłuczkiem dodając śmietanę, masło i gałkę muszkatołową. Powinny mieć kremową konsystencję.

Zapiekanka pasterska - Krok 1

Krok 2

Serek Philadelphia, margarynę i mąkę połącz ze sobą w misce. Z ciasta uformuj kule, a następnie ją rozpłaszcz, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno okrągłej formy do tarty.

Zapiekanka pasterska - Krok 2

Krok 3

W drugim garnku, na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i smaż, aż wszystkie soki wyparują. Dodaj wtedy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, ziele angielskie, liść laurowy, zmielony kminek oraz łyżkę kolendry. Mięso gotuj, aż zrobi się gęste. Sos powinien prawie zupełnie wyparować. Dopraw wtedy mięso dodając Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, która nada finalnej potrawie odpowiedniego smaku.

Zapiekanka pasterska - Krok 3

Krok 4

Gotowy farsz nałóż do formy z ciastem i przykryj grubą warstwą purée ziemniaczanego. Całość oprósz cheddarem. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25-30 minut. Ser z wierzchu powinien mieć złoty kolor. Zapiekankę krój w trójkątne porcje i podawaj z posiekaną natką pietruszki. Rada szefa kuchni: jedna ostra papryczka chilli nada potrawie charakteru.

Zapiekanka pasterska - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Wioleta Pyzik

    Wioleta Pyzik , 22.10.2016

    bardzo dobre polecam!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Piontek

    Iwona Piontek , 20.10.2016

    Na zdjęciu wygląda jak jablecznik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 20.10.2016

    Tego jeszcze nie probowalam.☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Piróg

    Elżbieta Piróg , 26.08.2016

    Ale złom

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka pasterska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka pasterska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka pasterska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka pasterska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka pasterska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka pasterska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka pasterska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka pasterskaZapiekanka pasterska

Jeśli szukasz niebanalnego sposobu na codzienny obiad, spróbuj zapiekanki pasterskiej.  Możesz podawać je zarówno na ciepło, tuż po przyrządzeniu, jak i na zimno, a po przygotowaniu przechowywać w lodówce. Zapiekanka, łącząc w sobie wyraziste przyprawy, mięso oraz ziemniaki, pozwala na nowo odkryć smaki tych składników. Ziemniaki rozgnieć ze śmietaną, masłem i gałką muszkatołową do uzyskania kremowej konsystencji. Ciasto na spód wyrób z kremowego serka, kostki do pieczenia oraz mąki. Mięso mielone smaż na oliwie z cebulą. Pamiętaj, aby odpowiednio doprawić mięsny farsz. Dodaj do niego pomidory z puszki (możesz je także zastąpić świeżymi) i smaż do momentu, aż sos wyparuje – wtedy zapiekanka nie będzie zbyt wilgotna. Do formy wyłóż schłodzone ciasto, mięso oraz purée z ziemniaków. Przed włożeniem do piekarnika nie zapomnij posypać zapiekanki startym serem cheddar, który doskonale podkreśli smak potrawy. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak uniwersalna i smaczna jest zapiekanka pasterska.