Zapiekanka ziemniaczana - przepis na prosty obiad | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
895 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

487 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 litr

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, opłucz wodą i pokrój w cienkie plastry nożem lub np. krajalnicą do szatkowania warzyw.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku. Kiedy się zrumienią, wlej śmietanę i całość zagotuj.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 2

Krok 3

Do gotującej się śmietany dodaj ziemniaki, gałkę muszkatołową oraz Knorr.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 3

Krok 4

Całość zagotuj i dopraw gałką muszkatołową Knorr. Ziemniaki powinny wchłonąć większość płynu, a cała masa zrobić się dość gęsta.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem pergaminowym. Wlej ziemniaki z sosem i za pomocą łopatki ułóż równo masę w naczyniu.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 5

Krok 6

Po wierzchu posyp startym serem i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Odczekaj kilka minut aż zapiekanka ziemniaczana trochę ostygnie.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zapiekanka ziemniaczana smakuje wybornie w towarzystwie surówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana    Zapiekanka ziemniaczana

Pieczonki, prażonki a może po prostu zapiekanka ziemniaczana? Jak w twoim regionie nazywa się pokrojone w plastry ziemniaki zapieczone z boczkiem i cebulą? Oryginalny przepis każe umieścić je w kociołku żeliwnym wyściełanym liśćmi kapusty i wstawić do ogniska, ale możesz też pobawić się konwekcją i zrobić je w domu, nieco modyfikując przepis. To tani i błyskawiczny sposób na obiad dla całej rodziny. Ziemniaki zapiekane bardzo lubią towarzystwo kremowych, czosnkowo-serowych sosów. By taki zrobić, wystarczy mieć Fix Naturalnie Smaczne Zapiekanka Ziemniaczana Knorr oraz trochę śmietany, jako bazę sosu. Miłośnicy mięsa niech do zapiekanki dorzucą kawałki boczku, tłustej szynki lub pokojoną w plastry kiełbasę, a amatorzy zieleniny mogą wzbogacić ten przepis o liście szpinaku lub plastry cukinii. Do dania zaserwuj kwaśne mleko lub kefir. Smacznego!