
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 litr
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, opłucz wodą i pokrój w cienkie plastry nożem lub np. krajalnicą do szatkowania warzyw.

Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku. Kiedy się zrumienią, wlej śmietanę i całość zagotuj.

Krok 3
Do gotującej się śmietany dodaj ziemniaki, gałkę muszkatołową oraz Knorr.

Krok 4
Całość zagotuj i dopraw gałką muszkatołową Knorr. Ziemniaki powinny wchłonąć większość płynu, a cała masa zrobić się dość gęsta.

Krok 5
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem pergaminowym. Wlej ziemniaki z sosem i za pomocą łopatki ułóż równo masę w naczyniu.

Krok 6
Po wierzchu posyp startym serem i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Odczekaj kilka minut aż zapiekanka ziemniaczana trochę ostygnie.


Dobra rada:
Zapiekanka ziemniaczana smakuje wybornie w towarzystwie surówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Zapiekanka ziemniaczana Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana
Pieczonki, prażonki a może po prostu zapiekanka ziemniaczana? Jak w twoim regionie nazywa się pokrojone w plastry ziemniaki zapieczone z boczkiem i cebulą? Oryginalny przepis każe umieścić je w kociołku żeliwnym wyściełanym liśćmi kapusty i wstawić do ogniska, ale możesz też pobawić się konwekcją i zrobić je w domu, nieco modyfikując przepis. To tani i błyskawiczny sposób na obiad dla całej rodziny. Ziemniaki zapiekane bardzo lubią towarzystwo kremowych, czosnkowo-serowych sosów. By taki zrobić, wystarczy mieć Fix Naturalnie Smaczne Zapiekanka Ziemniaczana Knorr oraz trochę śmietany, jako bazę sosu. Miłośnicy mięsa niech do zapiekanki dorzucą kawałki boczku, tłustej szynki lub pokojoną w plastry kiełbasę, a amatorzy zieleniny mogą wzbogacić ten przepis o liście szpinaku lub plastry cukinii. Do dania zaserwuj kwaśne mleko lub kefir. Smacznego!