Zapiekanka ryżowa z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

3 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

10 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę, ponacinaj miąższ, posmaruj oliwą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu i upiecz przez 40 minut w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Potem wyjmij miąższ ze skórki, posiekaj go i włóż do miseczki.

Krok 2

Zagotuj 550 ml lekko słonej wody, wsyp ryż. Ugotuj na półtwardo. Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj łyżkę masła, wymieszaj. Pozostaw na malutkim ogniu 15 minut.

Krok 3

Na patelni rozgrzej resztę masła, wrzuć pieczarki pokrojone w cienki plasterki i podsmaż je. Następnie dodaj posiekane białe dymki, czosnek i pieprz. Smaż na małym ogniu, aż sok odparuje.

Krok 4

Teraz dodaj bakłażana, wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty, po czym dodaj posiekany szczypior dymki i bazylię, a potem ryż. Wymieszaj wraz z pokruszoną mini kostką, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp serem.

Krok 5

Włóż na 5 minut do gorącego piekarnika, a potem włącz grill i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 2 minuty, aby wierzch się przyrumienił.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej