
Składniki
10 mililitrów
500 gramów
1 szczypta
3 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę, ponacinaj miąższ, posmaruj oliwą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu i upiecz przez 40 minut w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Potem wyjmij miąższ ze skórki, posiekaj go i włóż do miseczki.
Krok 2
Zagotuj 550 ml lekko słonej wody, wsyp ryż. Ugotuj na półtwardo. Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj łyżkę masła, wymieszaj. Pozostaw na malutkim ogniu 15 minut.
Krok 3
Na patelni rozgrzej resztę masła, wrzuć pieczarki pokrojone w cienki plasterki i podsmaż je. Następnie dodaj posiekane białe dymki, czosnek i pieprz. Smaż na małym ogniu, aż sok odparuje.
Krok 4
Teraz dodaj bakłażana, wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty, po czym dodaj posiekany szczypior dymki i bazylię, a potem ryż. Wymieszaj wraz z pokruszoną mini kostką, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp serem.
Krok 5
Włóż na 5 minut do gorącego piekarnika, a potem włącz grill i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 2 minuty, aby wierzch się przyrumienił.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej