Zapiekanka ryżowa z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

3 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

10 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę, ponacinaj miąższ, posmaruj oliwą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu i upiecz przez 40 minut w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Potem wyjmij miąższ ze skórki, posiekaj go i włóż do miseczki.

Krok 2

Zagotuj 550 ml lekko słonej wody, wsyp ryż. Ugotuj na półtwardo. Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj łyżkę masła, wymieszaj. Pozostaw na malutkim ogniu 15 minut.

Krok 3

Na patelni rozgrzej resztę masła, wrzuć pieczarki pokrojone w cienki plasterki i podsmaż je. Następnie dodaj posiekane białe dymki, czosnek i pieprz. Smaż na małym ogniu, aż sok odparuje.

Krok 4

Teraz dodaj bakłażana, wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty, po czym dodaj posiekany szczypior dymki i bazylię, a potem ryż. Wymieszaj wraz z pokruszoną mini kostką, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp serem.

Krok 5

Włóż na 5 minut do gorącego piekarnika, a potem włącz grill i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 2 minuty, aby wierzch się przyrumienił.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Szpinak z czosnkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej