Zapiekanka ryżowa z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 mililitrów

500 gramów

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę, ponacinaj miąższ, posmaruj oliwą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu i upiecz przez 40 minut w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Potem wyjmij miąższ ze skórki, posiekaj go i włóż do miseczki.

Krok 2

Zagotuj 550 ml lekko słonej wody, wsyp ryż. Ugotuj na półtwardo. Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj łyżkę masła, wymieszaj. Pozostaw na malutkim ogniu 15 minut.

Krok 3

Na patelni rozgrzej resztę masła, wrzuć pieczarki pokrojone w cienki plasterki i podsmaż je. Następnie dodaj posiekane białe dymki, czosnek i pieprz. Smaż na małym ogniu, aż sok odparuje.

Krok 4

Teraz dodaj bakłażana, wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty, po czym dodaj posiekany szczypior dymki i bazylię, a potem ryż. Wymieszaj wraz z pokruszoną mini kostką, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp serem.

Krok 5

Włóż na 5 minut do gorącego piekarnika, a potem włącz grill i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 2 minuty, aby wierzch się przyrumienił.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej