Zapiekanka ryżowa z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

3 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

10 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę, ponacinaj miąższ, posmaruj oliwą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu i upiecz przez 40 minut w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Potem wyjmij miąższ ze skórki, posiekaj go i włóż do miseczki.

Krok 2

Zagotuj 550 ml lekko słonej wody, wsyp ryż. Ugotuj na półtwardo. Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj łyżkę masła, wymieszaj. Pozostaw na malutkim ogniu 15 minut.

Krok 3

Na patelni rozgrzej resztę masła, wrzuć pieczarki pokrojone w cienki plasterki i podsmaż je. Następnie dodaj posiekane białe dymki, czosnek i pieprz. Smaż na małym ogniu, aż sok odparuje.

Krok 4

Teraz dodaj bakłażana, wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty, po czym dodaj posiekany szczypior dymki i bazylię, a potem ryż. Wymieszaj wraz z pokruszoną mini kostką, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp serem.

Krok 5

Włóż na 5 minut do gorącego piekarnika, a potem włącz grill i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 2 minuty, aby wierzch się przyrumienił.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kotlety rybne z łososia
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej