Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora
łatwe
36 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
200 gramów
50 mililitrów
50 gramów
1 opakowanie
80 gramów
80 gramów
400 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w kostkę, grzyby pokrój w plastry, czosnek rozetrzyj z solą na miazgę. Zetrzyj na tarce oba sery.
Krok 2
Kalafiora ugotuj do miękkości, przełóż do kielicha miksera i rozdrobnij dokładnie. Ugotowaną masę włóż do gazy lub lnianej ścierki i dokładnie odciśnij. Do masy dodaj jajko, kaszę manną, zioła, starty na miazgę czosnek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Kalafiorową masę przełóż do naczynia żaroodpornego lub małych słoiczków wyłożonych pergaminem.
Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszotto, całość zalej 200ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut.
Krok 4
Po tym czasie dodaj śmietanę i pozostałe jajko. Uwaga: kaszotto ma być dość zwarte, jeśli ma za dużo wody, gotuj nieco dłużej, aż kasza wchłonie nadmiar wody.
Krok 5
Kaszotto z jajkiem przełóż na wierzch kalafiorowej masy. Całość posyp mieszanką serów i wstaw na 15 minut do rozgrzanego do 180*C piekarnika.
Dobra rada:
Pomiędzy kaszotto a kalafiora możesz nałożyć podsmażone mięso mielone.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora
Pyszna, chrupiąca, z dodatkiem ulubionych składników… zapiekanka to niekwestionowany lider wśród dań! I choć jedni kochają ją za prostotę, to niektórym dotychczasowe receptury mogły się już znudzić. Czas na nowość! Sięgnij po przepis na zapiekankę z kaszottem grzybowym na spodzie kalafiora i poznaj ten wyjątkowy smak!
Dla kogo?
Dla miłośników zapiekanek! Baw się smakami, strukturą i formą podania. Twórz nowe pomysły na pyszne zapiekanki, wykorzystując do tego składniki, które masz akurat pod ręką!
Na jaką okazję?
Zapiekanka z kaszottem grzybowym na spodzie z kalafiora dopasuje się do każdej okazji. Zarówno podczas obiadu i kolacji.
Czy wiesz, że?
Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Co ciekawe, jest on jednocześnie warzywem, jak i kwiatem. Biała jadalna cześć rośliny to tak zwana róża kalafiora.
Dla urozmaicenia:
Pomiędzy kaszotto a kalafiora możesz nałożyć podsmażone mięso mielone.