Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

50 mililitrów

50 gramów

1 opakowanie

80 gramów

80 gramów

400 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę, grzyby pokrój w plastry, czosnek rozetrzyj z solą na miazgę. Zetrzyj na tarce oba sery.

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - Krok 1

Krok 2

Kalafiora ugotuj do miękkości, przełóż do kielicha miksera i rozdrobnij dokładnie. Ugotowaną masę włóż do gazy lub lnianej ścierki i dokładnie odciśnij. Do masy dodaj jajko, kaszę manną, zioła, starty na miazgę czosnek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Kalafiorową masę przełóż do naczynia żaroodpornego lub małych słoiczków wyłożonych pergaminem.

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszotto, całość zalej 200ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj śmietanę i pozostałe jajko. Uwaga: kaszotto ma być dość zwarte, jeśli ma za dużo wody, gotuj nieco dłużej, aż kasza wchłonie nadmiar wody.

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Kaszotto z jajkiem przełóż na wierzch kalafiorowej masy. Całość posyp mieszanką serów i wstaw na 15 minut do rozgrzanego do 180*C piekarnika.

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Pomiędzy kaszotto a kalafiora możesz nałożyć podsmażone mięso mielone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaszotto warzywne
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafioraZapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora

Pyszna, chrupiąca, z dodatkiem ulubionych składników… zapiekanka to niekwestionowany lider wśród dań! I choć jedni kochają ją za prostotę, to niektórym dotychczasowe receptury mogły się już znudzić. Czas na nowość! Sięgnij po przepis na zapiekankę z kaszottem grzybowym na spodzie kalafiora i poznaj ten wyjątkowy smak!

Dla kogo?

Dla miłośników zapiekanek! Baw się smakami, strukturą i formą podania. Twórz nowe pomysły na pyszne zapiekanki, wykorzystując do tego składniki, które masz akurat pod ręką!

Na jaką okazję?

Zapiekanka z kaszottem grzybowym na spodzie z kalafiora dopasuje się do każdej okazji. Zarówno podczas obiadu i kolacji.

Czy wiesz, że?

Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Co ciekawe, jest on jednocześnie warzywem, jak i kwiatem. Biała jadalna cześć rośliny to tak zwana róża kalafiora.

Dla urozmaicenia:

Pomiędzy kaszotto a kalafiora możesz nałożyć podsmażone mięso mielone.