Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

50 mililitrów

50 gramów

1 opakowanie

80 gramów

80 gramów

400 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę, grzyby pokrój w plastry, czosnek rozetrzyj z solą na miazgę. Zetrzyj na tarce oba sery.

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - Krok 1

Krok 2

Kalafiora ugotuj do miękkości, przełóż do kielicha miksera i rozdrobnij dokładnie. Ugotowaną masę włóż do gazy lub lnianej ścierki i dokładnie odciśnij. Do masy dodaj jajko, kaszę manną, zioła, starty na miazgę czosnek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Kalafiorową masę przełóż do naczynia żaroodpornego lub małych słoiczków wyłożonych pergaminem.

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszotto, całość zalej 200ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj śmietanę i pozostałe jajko. Uwaga: kaszotto ma być dość zwarte, jeśli ma za dużo wody, gotuj nieco dłużej, aż kasza wchłonie nadmiar wody.

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Kaszotto z jajkiem przełóż na wierzch kalafiorowej masy. Całość posyp mieszanką serów i wstaw na 15 minut do rozgrzanego do 180*C piekarnika.

Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Pomiędzy kaszotto a kalafiora możesz nałożyć podsmażone mięso mielone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafioraZapiekanka z kaszotto grzybowym na spodzie z kalafiora

Pyszna, chrupiąca, z dodatkiem ulubionych składników… zapiekanka to niekwestionowany lider wśród dań! I choć jedni kochają ją za prostotę, to niektórym dotychczasowe receptury mogły się już znudzić. Czas na nowość! Sięgnij po przepis na zapiekankę z kaszottem grzybowym na spodzie kalafiora i poznaj ten wyjątkowy smak!

Dla kogo?

Dla miłośników zapiekanek! Baw się smakami, strukturą i formą podania. Twórz nowe pomysły na pyszne zapiekanki, wykorzystując do tego składniki, które masz akurat pod ręką!

Na jaką okazję?

Zapiekanka z kaszottem grzybowym na spodzie z kalafiora dopasuje się do każdej okazji. Zarówno podczas obiadu i kolacji.

Czy wiesz, że?

Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Co ciekawe, jest on jednocześnie warzywem, jak i kwiatem. Biała jadalna cześć rośliny to tak zwana róża kalafiora.

Dla urozmaicenia:

Pomiędzy kaszotto a kalafiora możesz nałożyć podsmażone mięso mielone.