ZAPIEKANKA Z OMLETEM przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ZAPIEKANKA Z OMLETEM

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1.5 łyżeczki

3 szczypty

3 sztuki

3 szczypty

250 mililitrów

3 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

2 szklanki

1 łyżka

0.5 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wymieszałam z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiłam. Cebulkę poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam mięso i pokrojoną w półplasterki cukinię, wszystko przesmażyłam. Ostudziłam

ZAPIEKANKA Z OMLETEM - Krok 1

Krok 2

Jajka i mąkę wbiłam do miseczki,posoliłam,wymieszałam i usmażyłam omlet. Smażyłam go z obu stron na maśle z ziołami.Kiedy był już dobry zdjęłam z patelni, wystudziłam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do mięsnej masy.

ZAPIEKANKA Z OMLETEM - Krok 2

Krok 3

Ryż gotowałam na półtwardo ( dokładnie 8 minut ), odcedziłam, wrzuciłam do mięsa i pozostałych składników. Wszystko zalałam śmietaną i wymieszałam.

Krok 4

Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypałam startym żółtym serem. Zapiekałam w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ZAPIEKANKA Z OMLETEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ZAPIEKANKA Z OMLETEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ZAPIEKANKA Z OMLETEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ZAPIEKANKA Z OMLETEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ZAPIEKANKA Z OMLETEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ZAPIEKANKA Z OMLETEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ZAPIEKANKA Z OMLETEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ZAPIEKANKA Z OMLETEM - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka rodzinna
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej