Żeberka w glazurze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w glazurze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 łyżka

100 mililitrów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

10 gramów

20 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, po jednej, dwie lub trzy kości, w zależności od tego, jakie chcesz mieć porcje. Oprósz Przyprawą do grilla Knorr, aby Twoje mięso zamarynowało się dokładnie w mieszance ziół i przypraw. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie żeberka ułóż na blasze z piekarnika, przykryj folią aluminiową i wstaw na 2h do nagrzanego do 160*C piekarnika.

Żeberka w glazurze - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie przygotuj glazurę: w garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż go, aż ulegnie karmelizacji.

Żeberka w glazurze - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj wtedy ocet jabłkowy, roztarte ziarna kolendry oraz kmin rzymski, sok pomarańczowy, starty imbir i ketchup, a także sos sojowy. Wszystko razem gotuj około 5 minut, aż glazura będzie gęsta. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę kolendry.

Żeberka w glazurze - Krok 3

Krok 4

Do tak przygotowanej marynaty przełóż gorące żeberka i odstaw na bok, najlepiej na 12 godzin.

Żeberka w glazurze - Krok 4

Krok 5

Żeberka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, najlepiej na aluminiowych tackach, aż marynata zacznie ulegać karmelizacji. W tym samym czasie z grilluj cząstki pomarańczy i limonki, podawaj razem z żebrami.

Żeberka w glazurze - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Żebra po zamarynowaniu w przyprawie można grillować na wolnym grillu w blaszce zawinięte w folię aluminiową. Żebra w takim przypadku grillujemy do miękkości. W tym przepisie najlepiej użyć szerokich żeber z boczku.

1

Opinie o przepisie

  • Iwona Orzoł

    Iwona Orzoł , 29.04.2016

    wszystkie przepisy super...zdjęcia by się chciało zjejść ......tylko ile kasy trzeba zainwestować żeby to zrobić....czy wy myślicie że przeciętny człowiek ma te wszystkie składniki w domu ? czemu nie dajecie jakiś tanich przepisów?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka z chili
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w glazurzeŻeberka w glazurze

Wykorzystaj sezon na grilla i przygotuj aromatyczne i pełne smaku żeberka w glazurze. Podane z odpowiednimi dodatkami stworzą wspaniałą kompozycję, idealną na obiad. Mięso będzie aromatyczne, jeśli wcześniej je zamarynujesz. Wykorzystaj do tego uniwersalną przyprawę do grilla skomponowaną z dwunastu ziół – żeberka posmaruj marynatą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, a następnie upiecz. Dzięki temu będą odpowiednio kruche i jeszcze bardziej soczyste. W międzyczasie przyrządź glazurę na bazie oliwy z oliwek oraz cukru (pamiętaj, żeby podczas karmelizacji się nie przypalił). Jego słodki smak doskonale przełamie dodatek zeszklonej cebuli i czosnku. Niezbędny będzie również ocet jabłkowy – możesz zastąpić go innym rodzajem, np. winnym. Dzięki dorzuceniu ziaren kolendry, kminu rzymskiego oraz startego imbiru, mieszanka uzyska jeszcze bardziej intensywny aromat. Odpowiednią konsystencję zapewni jej z kolei ketchup i sos sojowy. Przełóż do niej mięso i odstaw na całą noc do lodówki – wtedy smaki dobrze się połączą. Na następny dzień żeberka wrzuć na ruszt i grilluj z dodatkiem pomarańczy, cytryny bądź limonki. Jak je serwować? Podawaj na ciepło z sałatką z sezonowych warzyw. Wypróbuj ten przepis na doskonałe żeberka w glazurze.