Żeberka w glazurze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w glazurze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 łyżka

100 mililitrów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

10 gramów

20 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, po jednej, dwie lub trzy kości, w zależności od tego, jakie chcesz mieć porcje. Oprósz Przyprawą do grilla Knorr, aby Twoje mięso zamarynowało się dokładnie w mieszance ziół i przypraw. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie żeberka ułóż na blasze z piekarnika, przykryj folią aluminiową i wstaw na 2h do nagrzanego do 160*C piekarnika.

Żeberka w glazurze - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie przygotuj glazurę: w garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż go, aż ulegnie karmelizacji.

Żeberka w glazurze - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj wtedy ocet jabłkowy, roztarte ziarna kolendry oraz kmin rzymski, sok pomarańczowy, starty imbir i ketchup, a także sos sojowy. Wszystko razem gotuj około 5 minut, aż glazura będzie gęsta. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę kolendry.

Żeberka w glazurze - Krok 3

Krok 4

Do tak przygotowanej marynaty przełóż gorące żeberka i odstaw na bok, najlepiej na 12 godzin.

Żeberka w glazurze - Krok 4

Krok 5

Żeberka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, najlepiej na aluminiowych tackach, aż marynata zacznie ulegać karmelizacji. W tym samym czasie z grilluj cząstki pomarańczy i limonki, podawaj razem z żebrami.

Żeberka w glazurze - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Żebra po zamarynowaniu w przyprawie można grillować na wolnym grillu w blaszce zawinięte w folię aluminiową. Żebra w takim przypadku grillujemy do miękkości. W tym przepisie najlepiej użyć szerokich żeber z boczku.

1

Opinie o przepisie

  • Iwona Orzoł

    Iwona Orzoł , 29.04.2016

    wszystkie przepisy super...zdjęcia by się chciało zjejść ......tylko ile kasy trzeba zainwestować żeby to zrobić....czy wy myślicie że przeciętny człowiek ma te wszystkie składniki w domu ? czemu nie dajecie jakiś tanich przepisów?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w glazurzeŻeberka w glazurze

Wykorzystaj sezon na grilla i przygotuj aromatyczne i pełne smaku żeberka w glazurze. Podane z odpowiednimi dodatkami stworzą wspaniałą kompozycję, idealną na obiad. Mięso będzie aromatyczne, jeśli wcześniej je zamarynujesz. Wykorzystaj do tego uniwersalną przyprawę do grilla skomponowaną z dwunastu ziół – żeberka posmaruj marynatą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, a następnie upiecz. Dzięki temu będą odpowiednio kruche i jeszcze bardziej soczyste. W międzyczasie przyrządź glazurę na bazie oliwy z oliwek oraz cukru (pamiętaj, żeby podczas karmelizacji się nie przypalił). Jego słodki smak doskonale przełamie dodatek zeszklonej cebuli i czosnku. Niezbędny będzie również ocet jabłkowy – możesz zastąpić go innym rodzajem, np. winnym. Dzięki dorzuceniu ziaren kolendry, kminu rzymskiego oraz startego imbiru, mieszanka uzyska jeszcze bardziej intensywny aromat. Odpowiednią konsystencję zapewni jej z kolei ketchup i sos sojowy. Przełóż do niej mięso i odstaw na całą noc do lodówki – wtedy smaki dobrze się połączą. Na następny dzień żeberka wrzuć na ruszt i grilluj z dodatkiem pomarańczy, cytryny bądź limonki. Jak je serwować? Podawaj na ciepło z sałatką z sezonowych warzyw. Wypróbuj ten przepis na doskonałe żeberka w glazurze.