Zielone choinki (bajaderki)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

81

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1580 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

125 gramów

dodatkowo:

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij blenderem i odciśnij na sicie. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając dodaj roztopioną Kasię, szpinak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Zielone choinki (bajaderki) - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w 180 st.C. Wystudź.

Zielone choinki (bajaderki) - Krok 2

Krok 3

Ciasto przekrój na dwa blaty, tak by dolny blat miał wysokość około 1 cm. Z dolnego blatu wytnij 6 kółek o średnicy około 7 cm. Pozostałe ciasto dokładnie pokrusz w dłoniach. Czubatą szklankę pokruszonego ciasta odłóż, resztę wsyp do miski.

Zielone choinki (bajaderki) - Krok 3

Krok 4

W garnuszku zagotuj: mleko, Kasię, cukier i kakao. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw na 5 minut, by masa lekko przestygła.

Zielone choinki (bajaderki) - Krok 4

Krok 5

Do miski z pokruszonym ciastem wlej masę kakaową, włóż konfiturę i żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zielone choinki (bajaderki) - Krok 5

Krok 6

Otrzymaną masę podziel na 6 części. Z każdej uformuj stożek (choinkę) i obtocz go w pozostawionych okruchach. Ustaw na deseczce i odstaw na chwilę do lodówki by masa stężała.

Zielone choinki (bajaderki) - Krok 6

Krok 7

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Czubki schłodzonych choinek umocz delikatnie w polewie, aby dekoracyjnie ściekła. Pozostałą polewę rozsmaruj na zielonych krążkach ciasta i postaw na nich choinki. Udekoruj cukrowymi perełkami.

Zielone choinki (bajaderki) - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone choinki (bajaderki)Zielone choinki (bajaderki)

Niejedna osoba chciałaby zostać mistrzem wypieków. I choć może wydawać się to niemożliwe, to tak naprawdę jest to prostsze, niż myślisz. Jeśli dekorowanie ciast i tortów sprawia Ci przyjemność, a obawa przed ich zniszczeniem przyprawia o zawrót głowy, pora sięgnąć po przepisy, z którymi Ci to nie grozi. Zielone choinki bajaderki – wystąp!

Dla kogo?

Dla osób, które cenią sobie estetyczną stronę danej potrawy. Zielone choinki bajaderki to nie tylko pyszny deser, ale i piękna ozdoba świąteczna.

Na jaką okazję?

Na Boże Narodzenie! Tak podany deser wprawi wszystkich w świąteczny nastrój.

Czy wiesz, że?

Smak szpinaku jest prawie niewyczuwalny w cieście, natomiast jego kolor nada całości niesamowitej zielonej barwy.

Dla urozmaicenia:

Czubki schłodzonych choinek bajaderek możesz również udekorować bitą śmietaną.