Zielone choinki (bajaderki)

- Krok 1Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij blenderem i odciśnij na sicie. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając dodaj roztopioną Kasię, szpinak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Krok 2Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w 180 st.C. Wystudź.
- Krok 3Ciasto przekrój na dwa blaty, tak by dolny blat miał wysokość około 1 cm. Z dolnego blatu wytnij 6 kółek o średnicy około 7 cm. Pozostałe ciasto dokładnie pokrusz w dłoniach. Czubatą szklankę pokruszonego ciasta odłóż, resztę wsyp do miski.
- Krok 4W garnuszku zagotuj: mleko, Kasię, cukier i kakao. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw na 5 minut, by masa lekko przestygła.
- Krok 5Do miski z pokruszonym ciastem wlej masę kakaową, włóż konfiturę i żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Krok 6Otrzymaną masę podziel na 6 części. Z każdej uformuj stożek (choinkę) i obtocz go w pozostawionych okruchach. Ustaw na deseczce i odstaw na chwilę do lodówki by masa stężała.
- Krok 7Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Czubki schłodzonych choinek umocz delikatnie w polewie, aby dekoracyjnie ściekła. Pozostałą polewę rozsmaruj na zielonych krążkach ciasta i postaw na nich choinki. Udekoruj cukrowymi perełkami.

Niejedna osoba chciałaby zostać mistrzem wypieków. I choć może wydawać się to niemożliwe, to tak naprawdę jest to prostsze, niż myślisz. Jeśli dekorowanie ciast i tortów sprawia Ci przyjemność, a obawa przed ich zniszczeniem przyprawia o zawrót głowy, pora sięgnąć po przepisy, z którymi Ci to nie grozi. Zielone choinki bajaderki – wystąp!
Dla kogo?
Dla osób, które cenią sobie estetyczną stronę danej potrawy. Zielone choinki bajaderki to nie tylko pyszny deser, ale i piękna ozdoba świąteczna.
Na jaką okazję?
Na Boże Narodzenie! Tak podany deser wprawi wszystkich w świąteczny nastrój.
Czy wiesz, że?
Smak szpinaku jest prawie niewyczuwalny w cieście, natomiast jego kolor nada całości niesamowitej zielonej barwy.
Dla urozmaicenia:
Czubki schłodzonych choinek bajaderek możesz również udekorować bitą śmietaną.