Ziemniaki faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki faszerowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

null

4 sztuki

null

3 łyżki

100 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i umyj ziemniaki, zawiń je w kawałek folii aluminiowej, ułóż na blasze i wstaw na 50 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika.

Krok 2

W tym czasie ugotuj na twardo dwa jajka, posiekaj.

Krok 3

Obierz i grubo posiekaj cebulę, kiełbasę pokrój w kostkę, poszatkuj opłukaną i odciśniętą kapustę.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj do niej kiełbasę i zrumień. Dodaj kiszoną kapustę i podlej całość odrobiną wody. Dopraw solą i pieprzem. Na niewielkim ogniu duś 35 minut.

Krok 5

Uduszoną kapustę i kiełbasę wymieszaj z ugotowanymi i surowymi jajkami.

Krok 6

Upieczone ziemniaki odwiń z folii, z każdego zetnij wierzch i wydrąż środek, powinna pozostać ścianka o grubości 1 cm. Wydrążony miąższ rozgnieć i połącz z pozostałem nadzieniem.

Krok 7

Gotowym farszem napełnij ziemniaki, wierzch polej tartą, zrumienioną na maśle bułką. Zapiekaj 10 minut w temp. 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej