
Składniki
8 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
null
4 sztuki
null
3 łyżki
100 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i umyj ziemniaki, zawiń je w kawałek folii aluminiowej, ułóż na blasze i wstaw na 50 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika.
Krok 2
W tym czasie ugotuj na twardo dwa jajka, posiekaj.
Krok 3
Obierz i grubo posiekaj cebulę, kiełbasę pokrój w kostkę, poszatkuj opłukaną i odciśniętą kapustę.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj do niej kiełbasę i zrumień. Dodaj kiszoną kapustę i podlej całość odrobiną wody. Dopraw solą i pieprzem. Na niewielkim ogniu duś 35 minut.
Krok 5
Uduszoną kapustę i kiełbasę wymieszaj z ugotowanymi i surowymi jajkami.
Krok 6
Upieczone ziemniaki odwiń z folii, z każdego zetnij wierzch i wydrąż środek, powinna pozostać ścianka o grubości 1 cm. Wydrążony miąższ rozgnieć i połącz z pozostałem nadzieniem.
Krok 7
Gotowym farszem napełnij ziemniaki, wierzch polej tartą, zrumienioną na maśle bułką. Zapiekaj 10 minut w temp. 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























