PRZEPISY.PL

Ziemniaki faszerowane

  • 60
  • 2
  • Trudne
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • kiełbasa100 g
  • ziemniaki8 szt
  • kapusta zielona 300 g
  • cebula1 szt
  • jajko4 szt
  • sól
  • pieprz
  • masło3 łyżki
  • olej2 łyżki
    • Krok 1

      Obierz i umyj ziemniaki, zawiń je w kawałek folii aluminiowej, ułóż na blasze i wstaw na 50 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika.
    • Krok 2

      W tym czasie ugotuj na twardo dwa jajka, posiekaj.
    • Krok 3

      Obierz i grubo posiekaj cebulę, kiełbasę pokrój w kostkę, poszatkuj opłukaną i odciśniętą kapustę.
    • Krok 4

      Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj do niej kiełbasę i zrumień. Dodaj kiszoną kapustę i podlej całość odrobiną wody. Dopraw solą i pieprzem. Na niewielkim ogniu duś 35 minut.
    • Krok 5

      Uduszoną kapustę i kiełbasę wymieszaj z ugotowanymi i surowymi jajkami.
    • Krok 6

      Upieczone ziemniaki odwiń z folii, z każdego zetnij wierzch i wydrąż środek, powinna pozostać ścianka o grubości 1 cm. Wydrążony miąższ rozgnieć i połącz z pozostałem nadzieniem.
    • Krok 7

      Gotowym farszem napełnij ziemniaki, wierzch polej tartą, zrumienioną na maśle bułką. Zapiekaj 10 minut w temp. 200 stopni.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    16
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe
    20
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    2
    Łatwe
    9
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    3
    Łatwe
    17
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe