Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

25 dekagramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w grube plasterki pieczarki i podsmaż je na rumiano na 2 łyżkach oleju, następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę i kontynuuj smażenie kolejne 5 minut na małym ogniu.

Krok 2

Wyrób mięso z jajkiem, cebulą, rozkruszonymi mini kostkami Pietruszka i Czosnek i 5 łyżkami bułki tartej.

Krok 3

Uformuj 10 małych kotletów. Panieruj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Krok 4

Do pieczarek na patelnie dodaj masło, przełóż usmażone kotleciki, zalej sosem ze słoika Knorr i duś na bardzo małym ogniu przez 10 minut.

Krok 5

Danie podawaj udekorowane świeżymi ziołami - bazylią i pietruszką.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej