Ziołowe mielone w sosie śmietanowo-grzybowym
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
0.5 łyżeczki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
25 dekagramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój w grube plasterki pieczarki i podsmaż je na rumiano na 2 łyżkach oleju, następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę i kontynuuj smażenie kolejne 5 minut na małym ogniu.
Krok 2
Wyrób mięso z jajkiem, cebulą, rozkruszonymi mini kostkami Pietruszka i Czosnek i 5 łyżkami bułki tartej.
Krok 3
Uformuj 10 małych kotletów. Panieruj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Krok 4
Do pieczarek na patelnie dodaj masło, przełóż usmażone kotleciki, zalej sosem ze słoika Knorr i duś na bardzo małym ogniu przez 10 minut.
Krok 5
Danie podawaj udekorowane świeżymi ziołami - bazylią i pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej