Złociste krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste krewetki

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

150 mililitrów

3 łyżki

150 gramów

0.5 litra

4 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki miałam mrożone, więc przełożyłam je na noc do lodówki, żeby powoli rozmroziły się. Następnie wymieszałam je z sosem sojowym i czosnkiem.

Krok 2

Ciasto - w rondelku podgrzałam oliwę z piwem. Do miski wsypałam mąkę, dolałam piwo z oliwą, sól, pieprz - wymieszałam wszystko trzebaczką. Osobno ubiłam pianę z białka i dodałam do ciasta.

Krok 3

Krewetki były obrane, ale miały ogonki. Łapałam więc krewetkę za ogonek, maczałam w cieście i wrzucałam na rozgrzany olej. Po 2-3 minutach obracałam na drugą stronę. Ogonków nie pokrywałam ciastem, dzięki temu wyglądały efektownie i łatwo było je chwytać. Po usmażeniu przekładałam na chwilę na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej