Zupa cebulowa z wytrawnym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa z wytrawnym winem

Autor: BeciaKotlecia

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

10 dekagramów

1 sztuka

1 litr

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokroić w cienkie krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć cebulę, czosnek i tymianek. Posypać papryką.

Krok 2

Podlać rosołem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 15 min. Następnie wlać wino, przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Krok 3

Ser zetrzeć. Zupę rozlać do misek, posypać tymiankiem. Podawać z podpieczoną w piekarniku bagietką z serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa porowo-ziemniaczana
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej