Zupa cebulowa z wytrawnym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa z wytrawnym winem

Autor: BeciaKotlecia

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

10 dekagramów

1 sztuka

1 litr

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokroić w cienkie krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć cebulę, czosnek i tymianek. Posypać papryką.

Krok 2

Podlać rosołem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 15 min. Następnie wlać wino, przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Krok 3

Ser zetrzeć. Zupę rozlać do misek, posypać tymiankiem. Podawać z podpieczoną w piekarniku bagietką z serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa z wytrawnym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej